IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Просрочените високорискови ипотеки в САЩ с първи спад за четири години

Специалисти обаче смятат, че понижението може да се дължи на сезонни аномалии

12:20 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Просрочените високорискови ипотеки в САЩ с първи спад за четири години

Просрочията по вноските по високорисковите ипотеки в САЩ отчетоха спад през март, което бе тяхното първо понижение за последните четири години, сочат данни на Fitch Ratings.

От друга страна, обемът на лошите ипотеки при кредитополучателите с добра кредитна история продължи да се повишава, като за някои видове кредити делът надхвърли 10%.

Дяловете на просрочените задължения за различните видове кредити останаха високи и през март, с ръста на безработицата в САЩ, която се покачи почти до 10%, а правителството продължи да полага усилия за ограничаване на лошите кредити, в резултат на което множество длъжници продължаваха да просрочват вноските си вместо да бъдат обявени в несъстоятелност, пише Ройтерс.

Fannie Mae и Freddie Mac насочват усилията си към изкупуване на кредити на стойност до 200 млрд. долара, които са поне със 120 дена закъснение.

Общият обем на ценните книжа, обезпечени с просрочени нискорискови жилищни ипотеки, се повиши почти тройно между второто тримесечие на 2007 г. и края на 2009 г. От началото на 2010 г. досега делът на тези ипотеки се е покачил почти с 90 базисни пункта, казват от Fitch.

Делът на тези кредити с просрочие над 60 дни нарасна до 10,1% през март от 9,9% през февруари и 4,8% преди година.

Лошите кредити започнаха да нарастват първо при високорисковите ипотеки, отпуснати при изключително либерално условия на кредитополучатели със съмнителна кредитна история. С повишаването на безработицата обаче кредитополучателите с по-добра история също изпаднаха в положение, при което не бяха в състояние да обслужват кредитите си, и делът на лошите кредити достигна рекордни нива през 2009 г., пише изданието.

Делът на просрочените високорискови кредити през март обаче се понижи до 46,3% от 46,9% през февруари. При все това той остана на доста по-високи нива в сравнение с 39,8%, отчетени за същия период на миналата година. Този дял отчете огромен ръст в продължение на 44 поредни месеца, започвайки от 6,2% през юни 2006 г.

„Подобрението на просрочените високорискови кредити може да не е нищо повече от сезонна аномалия на данъчни възстановявания, които се използват да се помогне на кредитополучателите да наваксат за закъснелите ипотечни вноски“, казва управляващият директор на Fitch Винсънт Барберио.

Въпреки това темповете на „влошаване“ се понижиха значително до най-ниското си ниво за последните години, добавя той.

Петте щата с най-голям дял на просрочени задължения по ипотечни кредити през март бяха Калифорния, Ню Йорк, Флорида, Вирджиния и Ню Джърси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още