IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британците увеличават дела си в своите ипотекирани жилища

Това е израз на стремежа на домакинствата да намалят своята задлъжнялост заради икономическата несигурност в страната

16:44 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британците увеличават дела си в своите ипотекирани жилища

Собственият дял на британците в притежаваните от тях ипотекирани жилища продължи да се увеличава в края на миналата година. Той показва каква е разликата между пазарната цена на имота и отпуснатия за неговата покупка заем, като увеличението на собственият дял е израз на стремежа на домакинствата в страната да намалят задлъжнялостта си, пише BBC.

Собственият капитал, или вложенията, на британците в имоти, се увеличава с 22,3 млрд. паунда в рамките на 2009 година, по данни на Английската централна банка. Това означава, че собствениците на жилища погасяват по-бързо ипотеките си предвид високите нива на своя дълг, растящата безработица и всички неясноти пред икономиката на Великобритания.

Тенденцията на увеличение започва през второто тримесечие на 2009 г., след като за последните десет години собствениците са използвали жилищата си като обезпечение по допълнителни кредити на обща стойност 327 млрд. лири. Заемите са използвани за покупки, които не са свързани със самия имот.

Силният бум на пазара на имоти постепенно превръща жилищата на британците в еквивалент на евтина кредитна карта. Цените започват да се увеличават в края на 90-те години на 20-ти век и така британците получават достъп до финансиране срещу евтина допълнителна ипотека на своите жилища. Средствата се използват за погасяване на дълг по кредитна карта или за плащането на ваканции или автомобили.

По време на пика на пазара на имоти в страната през 2003 г. с помощта на допълнително ипотекиране на имот доходът на цялото население е страната се увеличава с близо 9% на година след данъчно облагане.

След ипотечната криза обаче цените на жилищата тръгнаха надолу и собствениците на имоти се видяха принудени да увеличат собствения си дял в стойността на притежаваните от тях жилища. За последните три месеца на 2009 г. общата стойност на новите кредити, обезпечени с жилища, които не се използват за покупката на жилища или за подобрения на имота, намалява с 4 млрд. паунда.

Британската лира поевтинява с 0,8% срещу долара от началото на днешната валутна сесия и към 16:30 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5179 долара за лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още