IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на апартаменти в САЩ с лек ръст, незаетостта остава рекордно висока

Делът на празните апартаменти остава 8% - най-висок от 1980 г., откогато се следят данните

16:16 | 06.04.10 г.
Наемите на апартаменти в САЩ с лек ръст, незаетостта остава рекордно висока

Наемните нива на апартаменти в САЩ отбелязаха лек ръст през първото тримесечие на годината, слагайки край на период от пет поредни тримесечия на спад в знак, че най-лошото за сериозно пострадалия от кризата сектор може би е отминало, пише Wall Street Journal.

Нивото на незаетост на апартаментите в страната остава 8%, което е най-високият дял от 1980 г., откакто базираната в Ню Йорк компания за проучвания в сектора Reis Inc. започва да го следи.

Компанията следи данни за най-големите 79 пазара в САЩ, като наемите нарастват в 60 от тях, начело с Маями, Сиатъл и Ню Йорк – и трите отбелязали големи понижения през изминалата година. Наемите са се увеличили с 1,6% през първото тримесечие в Маями и с 0,9% в Ню Йорк.

В национален мащаб реалните наеми, заплащани от наемателите след приспадане на отстъпки и бонуси като един безплатен месец, са нараснали с 0,3% през първото тримесечие след спад от 0,7% за четвъртото тримесечие на миналата година и спад от 1,1% през първото тримесечие на 2009 г.

Реалните наеми са намалели с 1,5% спрямо година по-рано, сочат още данните, а офертните наемни нива бележат спад от 1,6%.

Търсенето на имоти под наем в Щатите беше сериозно засегнато, след като работодателите съкратиха 8,4 млн. работни места от началото на рецесията през декември 2007 г. По-голямото понижение при офертните нива на наемите в сравнение с ефективните през първото тримесечие означава, че собствениците оценяват имотите си по-ниско от самото начало и минимализират отстъпките, обяснява Виктор Каланог, директор проучвания в компанията.

„Собствениците обясняват: „Още преди да заговорим за един безплатен месец или за безплатно ползване на фитнес залата искаме да свалим офертните наеми, за да привлечем наематели“, казва Каланог пред Bloomberg.

Реалните наеми са паднали до средно 967 долара през първото тримесечие, а офертните – до 1027 долара, сочат данните на компанията.

Реално заплащаните наеми са паднали най-силно на годишна база в Лас Вегас, Сан Хосе в Калифорния, Финикс, Сиатъл и Сан Франциско. Най-голям ръст има в Колорадо Спрингс в Колорадо, столицата Вашингтон, Сан Антонио и Дейтън в Охайо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още