IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България фаворит на руските купувачи на имоти зад граница вече 19 месеца

Разликата между България и останалите дестинации в руска класация се задълбочава през март

11:32 | 06.04.10 г.
България фаворит на руските купувачи на имоти зад граница вече 19 месеца

България е лидер в класацията на най-търсените дестинации за покупка на имоти зад граница на руския портал за имоти в чужбина Prian.ru вече 19 месеца. През март 20,58% от всички заявки за търсене на имоти в базата на портала са за имоти у нас. Година по-рано този дял беше 18,8%, а през май се сви до 17,79%.

В сравнение със зимните месеци разликата между България и останалите държави в класацията се увеличава през март, което се обяснява с настъпването на сезона. От портала очакват през април тази разлика да стане и по-голяма. Със сезонни изменения се обяснява и значителният ръст на интереса към Черна Гора.

Повишава се интересът също и към Латвия, а Финландия може да изпадне от топ 5 още през април, смятат от портала. Разликата между Финландия и Чехия, която е на шесто място, е минимална, след като интересът на руските купувачи към имоти в Чехия расте непрекъснато от юни 2009 г. насам, когато процедурата за покупка на имоти там за чуждестранни граждани беше облекчена. Интересът към Финландия пък намалява от октомври 2009 г., но въпреки това руснаците са най-голямата чуждестранна група купувачи на имоти там.

От топ 10 изпада Египет. Извън челната десетка значително пада интересът към Канада, Австралия, Кипър и Португалия, а се засилва към Унгария, Хърватска и Израел.

Класацията се изготвя на базата на анализ на 450 хил. заявки за търсене в базата от имоти на портала, направени през март 2010 г.

Топ 10 за март 2010 г. (по дял на заявките от общия брой)

България – 20,58%
Германия – 9,3%
САЩ – 6,86%
Испания – 6,77%
Финландия – 5,02%
Чехия – 4,95%
Черна Гора – 4,57%
Италия – 4,56%
Латвия – 3,09%
Турция – 2,88%

Още по темата:

Къде е тайната на България за руските туристи и купувачи на имоти?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още