IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Надежда за жилищния пазар в Европа въпреки мрачните настроения

Въпреки спада на цените през 2009 г. се наблюдават признаци, че ръстът се завръща на повечето пазари през четвъртото тримесечие

10:20 | 06.04.10 г.
Надежда за жилищния пазар в Европа въпреки мрачните настроения

Цените на жилищните имоти в Европа се понижиха през миналата година, което е първият спад, откакто Financial Times започва да следи пазара през 2000 г., но вече се наблюдават признаци, че ръстът се е завърнал на повечето пазари през четвъртото тримесечие.

Цените в 16-те държави от еврозоната са паднали с 4,6% през 2009, сочи индекс на изданието за еврозоната. По-широкият индекс, който обхваща 23 държави в Европа (без България), бележи спад от 2,8%.

Жилищните цени са паднали с над 7% в по-големите и по-развити икономики като Великобритания, Испания и Франция през 2009 г. Дори Германия, традиционно по-стабилен пазар, регистрира намаление от над 4% на пазара на съществуващи жилища и общ спад от 1,8%.

Най-големите спадове са отбелязани в страните, които бяха най-тежко засегнати от глобалната финансова криза.

В Ирландия жилищните цени са паднали с 12,4% през 2009 г., а спрямо пика си от 2007 г. - с 29%. Данните за четвъртото тримесечие сочат, че там има възможност за още спад, като годишният темп на понижение се ускорява до 16% от 13% през предходното тримесечие.

Жилищните цени в Исландия са паднали с 9,7% през миналата година. Сходна е ситуацията в Дания, където е отчетено понижение от 10,2%.

В Словакия 2009 година донесе намаление на жилищните цени от 11,1%, след като експортно ориентираната й икономика беше сериозно засегната от свиващото се търсене в Западна Европа.

Не навсякъде обаче кризата е толкова опустошителна. Полша, последно добавена към индекса на FT за Европа и единствената страна от Европейския съюз, която избегна рецесията по време на кризата, успява да отбележи 17% ръст на жилищните цени.

Скандинавските държави, с изключение на Дания, пострадаха леко, като през третото и четвъртото тримесечия на 2009 г. Финландия, Норвегия и Швеция изглеждаха постигат сигурно възстановяване. Цените в тези три държави надминаха нивата, достигнати преди спадовете от първата половина на 2009 г. Норвегия, която не е член на ЕС, отбеляза ръст от 11,6%.

Тримесечните данни пък сочат, че най-лошото може би е отминало за Великобритания, Испания, Франция и Германия, като те отчитат слаби повишения през четвъртото тримесечие спрямо третото, пише още Financial Times.

Кредитирането на домакинствата в еврозоната с цел покупка на жилищни имоти изглежда се подобрява. Заемите за покупка на жилища са нараснали с 2,1% за 12 месеца до февруари, след като се понижаваха през по-голямата част на миналата година.

От изданието обаче припомнят, че икономиката на еврозоната нарасна с едва 0,1% през последното тримесечие на 2009, което е забавяне спрямо ръста от 0,4% през третото.

Ед Стансфилд, икономист в сектора на недвижимите имоти в Capital Economics, изпитва съмнения относно това дали жилищното възстановяване ще се окаже дълготрайно. „Ако направите фундаментален оглед отгоре надолу на икономиката, е трудно да се избегне изводът, че (на много места) жилищата все още са твърде скъпи“, казва той. „Трябва да се очаква, че корекцията още не е приключила“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 06.04.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още