IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед приключи с покупките на ипотечни ценни книжа

Анализатори отдават именно на тази програма понижението на лихвите по ипотечните заеми в САЩ

10:27 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед приключи с покупките на ипотечни ценни книжа

Федералният резерв на САЩ приключи с покупките си на ипотечни ценни книжа за 1,25 трлн. долара на 31 март, предаде New York Times. Това беше един от основните инструменти на централната банка, за да насърчи възстановяването на щатската икономика, която пострада от ипотечната криза, започнала през 2007 г.

Анализатори отдават именно на тази програма понижението на лихвените проценти по ипотечните заеми в САЩ, които паднаха близо до най-ниските си нива в исторически план през миналата година. По този начин понижението в цените на имотите е смекчено, както и негативният му ефект върху икономиката на САЩ.

Малко преди обявяването на програмата през ноември 2008 г. разликата между лихвата по 30-годишните ипотечни заеми и десетгодишните американски държавни облигации е над 2,5 процентни пункта, или 250 базисни пункта. Това е два пъти повече от обичайния спред и показва тежкото състояние на ипотечния пазар в САЩ.

Според Сюзън Уочър, професор по финанси и недвижимо имущество към университета на Пенсилвания, покупките на ценни книжа, обезпечени с ипотечни заеми, са били най-важният ход на Федералния резерв за стабилизиране на икономиката.

Първоначално за тази програма са заделени 500 млн. долара, като покупките започват през януари 2009 г. Два месеца по-късно, когато фондовите борси по целия свят стигнаха най-ниската си точка от началото на кризата, Федералният резерв увеличи нейния размер до 1,25 трлн. долара. Програмата трябваше да приключи в края на 2009 г., но впоследствие централната банка на САЩ реши да разсрочи покупките до края на първото тримесечие на тази година.

Благодарение на предприетите мерки лихвените проценти по 30-годишните ипотеки в САЩ се понижават под 5% през този месец в сравнение с над 6% в края на 2008 г.

Това прави ипотечното кредитиране по-достъпно за новите купувачи на имоти, но също така позволява на домакинствата със съществуващи ипотеки да ги рефинансират при по-ниски лихвени проценти, а това намалява месечните им вноски. Това на свой ред им оставя по-голям разполагаем доход и насърчава потреблението, което е двигател на американската икономика.

Щатският долар поскъпва с 0,2% срещу еврото по време на днешната валутна сесия и към 10:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3479 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още