IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци възразиха срещу продажбата на земя като антикризисна мярка

Продажбите на земя от поземления фонд ще доведат до масова смяна на предназначението й, смятат от асоциацията на земеделците

14:56 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделци възразиха срещу продажбата на земя като антикризисна мярка

Антикризисната мярка на правителството да разпродава земеделски площи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) най-вероятно ще доведе до промяна на предназначението на стотици хиляди декари плодородна земя, заяви главният секретар на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров.

Затова АЗПБ и Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) към КНСБ се обявяват категорично против тази антикризисна мярка и настояват правителството да не приема това предложение.

Земята от поземления фонд има стратегическо значение за България и тя трябва да остане държавна,се подчертава в съобщението. Освен това тенденцията в останалите европейски страни е процентът на държавната земя да се увеличава, посочи Тодоров.

От двете организации се опасяват, че след като земята попадне в частни собственици, държавата няма да упражнява контрол върху нея и има голяма вероятност парцелите да не се използват като земеделски или да им бъде сменен статутът.

Чрез заменките държавата се раздели с хиляди декари комасирана плодородна земеделска земя и получи в замяна многобройни разпокъсани парцели предимно в необлагодетелствани райони в страната, се посочва в съобщението. Статистиката сочи, че придобитата земеделска земя от поземления фонд чрез заменки е над 36 хил. дка, като за близо 15% е поискано разрешение или вече е получено такова за промяна на предназначението й.

Ако все пак правителството приеме тази антикризисна мярка, интересът на инвеститорите ще е предимно към плодородните земеделски парцели край Черноморието, смята Тодоров. За да остане плодородната земя земеделска, от двете организации настояват Министерството на земеделието и храните да разпродаде на пазарни цени онези парцели, които държавата е получила вследствие на заменките от частните собственици.

Освен това от съществено значение е да има ясни условия за придобиването на държавна земя от частни лица, както и за ангажиментите на новия собственик към нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още