IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Началното жилищно строителство в Испания с 80% спад от началото на кризата

Миналата година в страната е започнало строителството на над 159 хил. жилищни единици

12:46 | 31.03.10 г.
Началното жилищно строителство в Испания с 80% спад от началото на кризата

Началното жилищно строително в Испания е намаляло с близо 80% от началото на кризата през 2007 г., сочат нови данни на жилищното министерство на страната, цитирани от Spanish Property Insight.

Миналата година е започнало строителството на над 159 хил. жилищни единици, което е спад от 79% спрямо 762 хил. през 2006 г. - пиковата година за бума на жилищното строителство в Испания. На годишна база началното строителство се понижава с 51% през 2009 г. и с 47% през 2008 г.

Броят нови строежи за миналата година е най-ниската стойност, откакто министерство следи данните от 1992 г.

Интересен факт, е че миналата година броят на започнатите социални жилища и на частните нови жилищни строежи е приблизително еднакъв, по около 80 хил. единици. В годините на бума броят на новите социални жилищни единици в страната беше почти незначителен въпреки или може би именно заради драстичния ръст на цените на имотите.

Изданието поставя въпроса защо правителството строи нови жилища, след като вече има огромен излишък от новопостроени имоти, които застояват на пазара в очакване на купувачи. Испания не се нуждае от още нови жилища, а от това цените на съществуващите да паднат, както и от по-ефективен пазар на наеми, се коментира в статията.

Данните на министерството сочат също, че миналата година са били завършени над 425 хил. строежа, което е спад от 33% спрямо над 633 хил. през 2008 г., но e все още твърде висока стойност за пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още