IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чужденци купуват все повече гори и земеделска земя в Румъния

Причина за това са цените - 1 хектар земеделска земя е от три до десет пъти по-евтин отколкото на Запад, а 1 хектар гора е пет пъти по-евтин

10:40 | 31.03.10 г.
Чужденци купуват все повече гори и земеделска земя в Румъния

Чуждестранни компании са засилили покупките на земеделска земя и гори в Румъния по време на кризата, като са похарчили над 500 млн. евро досега, пише местното бизнес издание Ziarul Financiar. Към момента чужденци притежават от 3 до 5% от земеделската земя в страната, като само инвеститорите от Дания държат 130 хил. хектара, което е 1,4% от общия фонд. Причина за сделките са по-ниските цени - 1 хектар земеделска земя е от три до десет пъти по-евтин отколкото на Запад, а 1 хектар гора е пет пъти по-евтин.

Сделките се реализирани по много дискретен начин, като малцина купувачи са обявили точно какво притежават или колко са платили за него.

Общата площ, собственост на чуждестранни граждани, не е известна на нито една публична институция в страната, предвид това, че чужденците са длъжни да регистрират местна компания, за да направят подобни инвестиции.

Най-активните купувачи напоследък са тези, които купуват гори, като те притежават над 100 хил. хектара из цялата страна. Инвестициите са за над 300 млн. евро, като средната цена на хектар е между 3 хил. и 5 хил. евро, по изчисления на изданието. Що се отнася до земеделската земя, чужденци притежават стотици хиляди хектари, за които са платили стотици милиони евро.

Все повече инвеститорски имена се появяват в списъка на купувачите на земя и гори в Румъния напоследък, което повдига въпроса защо са толкова заинтересовани от страната.

„Качеството на земята е много добро и цената е атрактивна, тъй като е много по-ниска отколкото на Запад“, пояснява Влад Крян, партньор в адвокатската кантора Gilescu & Partenerii CHSH. Фирмата е била посредник при сделки за над 10 хил. хектара гори и над 30 хил. хектара земеделска земя през последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още