IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ключови нагласи при инвеститорите в имоти в Европа през 2010

Три четвърти от инвеститорите смятат, че 2010 г. е годината за инвестиции в бизнес имоти в Европа

08:20 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ключови нагласи при инвеститорите в имоти в Европа през 2010

Турбулентността на глобалните пазари на имоти и в частност на тези в Европа доведе до някои радикални промени в нагласите на инвеститорите на Стария континент. Това сочат резултатите от проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), проведено в началото на март.

Някои от тях са изненадващи, други – очаквани и обясними в контекста на настоящата фаза от пазарния цикъл.

Най-атрактивен регион в света

Общо 60% от анкетираните инвеститори са посочили Европа като най-атрактивен регион за инвестиции през 2010 г. Следват Азия с 21% и Северна Америка с 12%.

Не е изненадващо, че Европа се откроява като най-предпочитания инвестиционен регион предвид това, че по-голямата част от анектираните са базирани и инвестират предимно в Европа. Въпреки това други 40% смятат, че по-атрактивни възможности могат да бъдат намерени на друго място, коментират от компанията.

Най-атрактивен регион в Европа

Общо 31% от инвеститорите смятат, че през 2010 г. Великобритания е най-привлекателната инвестиционна дестинация. Великобритания безспорно води възстановяването както по отношение на обем от сделки, така и като цени на първокласни имоти, казват от компанията.

Прозрачността и ликвидността на пазара, в съчетание с бързата ценова корекция и слабия паунд, предоставят благоприятни условия на пазара, на който инвеститорите са все още много чувствителни към риска и са концентрирани единствено върху най-качествените активи.

Великобритания е следвана от Германия и Франция, и двете с 18%, които предхождат Централна и Източна Европа (ЦИЕ) – с 16%.

Рискът относно ликвидността представлява ключова заплаха и предвид размера на пазарите и сравнително позитивните перспективи за възстановяване не е учудващо, че Франция и Германия са най-атрактивни за над една трета от участниците в проучването.

Много по-изненадващо е отношението към пазарите от ЦИЕ, където обемите от сделки през последните 18 месеца бяха много ниски. Това вероятно показва, че активността ще отчете известно възстановяване през 2010 г., смятат от компанията.

Най-атрактивен сегмент в Европа

Общо 39% от всички инвеститори смятат, че най-привлекателният сегмент на пазара на имоти в момента е този на офис площите. Той е следван от търговските имоти като цяло с 34% и сегмента на търговските центрове с 18%. Значително по-слаб е интересът към инвестиции в жилищния сегмент, който е предпочетен едва от 7% от инвеститорите.

Офис сегментът исторически е най-ликвидният и представлява около половината от всички сделки. Явно той привлича най-голям интерес и в момента, коментират от CBRE.

Най-подходящият момент

Общо 46% от инвеститорите, участвали в проучването, смятат, че първата половина на 2010 г. ще бъде най-подходящият момент за инвестиции в първокласни активи. За 31% това ще бъде второто полугодие на 2010 г. Други 19% са отговорили, че това ще бъде 2011 г.

Относно второстепенните активи 39% са на мнение, че най-атрактивният момент за инвестиции ще настъпи през 2011 г.

Инвеститорите вярват, че първокласният сегмент на пазара вече се оттласква от своето дъно, като три четвърти смятат, че 2010 г. ще бъде годината за инвестиции, а около половината са на мнение, че „колкото по-скоро, толкова по-добре“. Това обаче не е валидно за стойността на инвестициите, където отговорите показват, че активността едва ли ще се повиши поне до втората половина на тази година.

Най-голяма заплаха

За 32% от анкетираните най-голямата заплаха в момента е W-образната рецесия. Други 20% се опасяват от слабите наемни пазари.

Предвид възстановяването в нагласите на капиталовите пазари напоследък и понижението на доходността от първокласните активи, донякъде е изненадващо, че основните опасения са свързани с наемните пазари.

Основният проблем обаче е отчетен като опасността от W-образната рецесия, което означава значително понижение на икономическата активност, а не просто едно тримесечие на негативен ръст, обясняват от компанията.

Интересно е, че опасенията, свързани с принудителни продажби, са сравнително ограничени (4%), или поне по-ниски в сравнение с други рискове, въпреки че дефицитът на наличното кредитно финансиране се определя като основна заплаха от значителна част от инвеститорите (13%).

Според проучване на консултантската компания DTZ дефицитът в кредитирането към пазара на имоти в Европа може да достигне 115 млрд. евро през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още