IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаци търсят малки апартаменти по Черноморието, но предлагането е слабо

Брокери отчитат леко раздвижване на пазара на имоти по Черноморието в началото на март

09:48 | 30.03.10 г.
Руснаци търсят малки апартаменти по Черноморието, но предлагането е слабо

Руски купувачи търсят имоти до 20-30 хил. евро по нашето Черноморие. Интересът за инвестиции у нас е бил показан по време на последното изложение за недвижима собственост в Москва в средата на март, коментира пред БТА Румяна Георгиева, собственик на брокерска фирма в Бургас. 

Очаква се през април и май да започнат огледите на свободните апартаменти по Черноморието. Георгиева обаче признава, че пазарът ни е беден на типа малки едностайни апартаменти, каквито търсят руснаците. „В България просто няма такъв стандарт и подобни имоти са рядкост“, посочи тя.

Още по време на големия строителен бум в България, който започна преди 5-6 години, фирмите изпълнители на сгради се ориентираха към строителството на по-големи апартаменти. При „голямото пазаруване“ от пазара изчезнаха първо гарсониерите.

В началото на март се е забелязало леко раздвижване на пазара на имоти, казва още Георгиева. Според нея това до голяма степен се дължи и на медийното разгласяване, че се очаква стабилизиране на пазара и спиране на падането на цените.

В момента за продан са обявени предимно жилища с тежести. Те са с до 20-30% по-евтини от реалната им цена. Има и имоти, които вероятно след месец ще бъдат свалени от пазара, тъй като се очаква леко поскъпване, коментира Георгиева.

Туристическия сезон

Едновременно с пътуванията за огледи през април хотелиерите по морето очакват и старта на туристическия сезон.

За Великден се очакват гости от Румъния и Русия, обяснява пред агенцията председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. По думите й през лятото се очаква раздвижване на германския туристически пазар. За разлика от други години обаче резервациите вече се правят не няколко месеца предварително, а в последния момент. На този етап не може да се определи точно на какви нива ще останат цените, но те са доста по-ниски в сравнение с 2008 г., според Иванова може би с 20-30%.

В други държави с развит туризъм предпочетоха да запазят ценовите нива и обогатиха пакета от услуги, но у нас бе направено точно обратното, коментират експертите.

Иванова очаква до май инфраструктурата в Слънчев бряг да бъде приведена в добър вид. Големите дъждове наводниха алеите и част от постройките на първа линия до морето.

От летището в Бургас не дават конкретни прогнози за натовареността това лято, но вероятно ще е като миналогодишната.

Туроператори се въздържат от коментари за ръст в туризма, но се надяват това лято нивата да се запазят поне като миналогодишните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още