IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 40% е намаляло потреблението на цимент за 2009, спадът продължава

Производителите на цимент в България се надяват на повече усилия за осъществяване на публичните инфраструктурни проекти

10:38 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
С близо 40% е намаляло потреблението на цимент за 2009, спадът продължава

С между 37 и 38 на сто е намаляло потреблението на цимент в страната през миналата година, показват данни на Българската асоциация на циментовата индустрия (БАЦИ).

Според асоциацията отрицателната тенденция се запазва и през първите месеци на 2010 г.

Производителите на цимент в България се надяват, че ако се положат повече усилия за съживяване на строителството и особено за осъществяването на публичните инфраструктурни проекти, това би довело до ръст в потреблението на цимент, коментира Владимир Старирадев, изпълнителен секретар на БАЦИ.

„За съжаление обаче засега няма някакви видими признаци за сериозно раздвижване в използването на европейските фондове, а националните са твърде оскъдни.“

По думите на Старирадев в много страни при тези условия на криза строителството се смята за основен лост за съживяване на икономиката, защото секторът ползва основно местни материали, продукция и работна ръка.

Според анализ на базираната в Полша компания за пазарни проучвания в Централна и Източна Европа PMR потреблението на цимент в региона ще бъде стимулирано през следващите пет години от инфраструктурни проекти, частично финансирани от ЕС, въпреки че строителството на жилищни и нежилищни обекти ще остане слабо.

Експертите на групата прогнозират пазарът на цимент в ЦИЕ да отбележи лек растеж през 2010 г., който ще се ускори до 10 на сто през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 29.03.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още