IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново предупреждение от ЕК за замените на земи

Става дума за 3470 хектара земеделски площи по Черноморието, заменени в периода 2001-2009 г.

19:31 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ново предупреждение от ЕК за замените на земи

Дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия е пратила ново уведомително писмо до България за заведена преписка заради нерегламентирани замени на земеделски площи. Писмото е получено в в Министерството на земеделието и храните, съобщи министър Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

Преписката е за 3470 хектара заменени земеделски площи по Черноморието. Заменките са направени в периода 2001-2009 година.

Страната ни обаче може да бъде санкционирана само за сделките, сключени след 2007 г., откогато България е член на Европейския съюз, уточни Найденов.

Новото писмо е свързано с нова жалба до Европейската комисия от неправителствени организации заради нерегламентирани замени.

Днес страната ни е изпратила в Брюксел становището си за извършените замени на гори, каза още Найденов.

Това е второто поред писмо от ЕК, касаещо преписка срещу страната ни за нарушения при заменки.

В началото на февруари стана ясно, че срещу България е образувана преписка за нерегламентирана държавна помощ при заменки на гори. Заради случая страната ни е заплашена от съд и може да плати глоба от над 55 млн. евро.

Официалната позиция на България е, че въпросните заменки на гори са престъпление по националното законодателство, за което ще бъдат повдигнати обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още