IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МРРБ плаща до седмица 5 млн. лв. по договори с малки фирми

Министерството продължава да дължи около 80 млн. лв. на около 100 строителни фирми

18:23 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
МРРБ плаща до седмица 5 млн. лв. по договори с малки фирми

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в близките дни ще изплати общо около 5 млн. лева на малки строителни фирми по сключени и изпълнени договори, съобщи министър Росен Плевнелиев след срещата си днес с ръководството на Камарата на строителите.

Той уточни, че с посочените 5 млн. лв. ще бъдат разплатени до 30% от задължения на министерството по договори на стойност между 100 хил. лв. и 1 млн. лв. на около 40 малки и средни фирми.

По този начин общата сума на изплатените средства в края на март ще достигне 127 млн. лв. До момента са разплатени 121,6 млн. лв. на 89 строителни фирми. От тях 106 млн. лв. са изплатени от Агенция „Пътна инфраструктура”, а 15,6 млн. лв. - от МРРБ. Погасените до момента задължения на МРРБ са за проекти в секторите геозащита, ВиК и благоустройствени дейности.

Общите задължения, които МРРБ има към строителни компании, са на приблизителна стойност от около 200 млн. лв. и са към общо 226 фирми. В края на миналата година МРРБ и Министерството на финансите от една страна и Строителната камара от друга подписаха споразумение, според което държавата трябваше да изплати до края на март 2010 г. до 200 млн. лв. на строителни фирми за вече свършени работи.

Сега Росен Плевнелиев не уточни в какъв срок ще бъде изплатена останалата сума на строителите фирми, която е около 80 млн. лв. за около 100 фирми, допълвайки, че „се прави всичко възможно“.

Изпълнителният директор на Строителната камара Иван Бойков информира от своя страна, че общо задълженията на държавата към около 600 строителни фирми по фактури по сключени и изпълнени договори са около 550 млн. лв., като досега само в МРРБ има точен регистър на тези задължения и това ведомство е платило най-голям дял от задълженията си към бизнеса.

През април стартират „първи копки“ по проекти по програмата „Транзитни пътища 5“, която е на обща стойност 398 млн. лева, осигурени чрез държавен инвестиционен заем, каза министър Плевнелиев в отговор на въпрос на Investor.bg относно инфраструктурните проекти, които ще започнат да се реализират тази година извън оперативна програма „Регионално развитие“.

Скоро ще започне подготовката на проекти и за втория етап на „Транзитни пътища 5“, който също е на стойност около 400 млн. лв. Плевнелиев обобщи, че освен това със заем от Световната банка в размер на 80 млн. евро ще се довърши строителството на 3 язовира, а с кредит от немската банка KfW от 35 млн. евро и национално съфинансиране ще се извършат геозащитни мероприятия на инфраструктурата в Русе и Поморие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още