IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФеърПлей Пропъртис с 33% ръст на новите договори от началото на годината

Дружеството очаква през 2010 да запази нивото на продажби от миналата година

18:13 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ФеърПлей Пропъртис с 33% ръст на новите договори от началото на годината

От началото на годината ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ е сключило 20 предварителни договора за продажба на апартаменти (всичките в комплекса Санта Марина в Созопол) на обща стойност 2 млн. евро при средна цена за купувачите от 1 350 евро на кв. м.

Това отговори изпълнителният директор на дружеството Маню Моравенов на въпрос на Investor.bg по време на пресконференцията след проведеното в сряда редовно Общо събрание на дружеството.

На Общото събрание бе решено ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ да разпредели 1,75 ст. брутен дивидент на акция.

За сравнение през първото тримесечие на 2009 бяха сключени 15 нови договора, което представлява ръст от 33% на годишна база.

През четвъртото тримесечие на 2009 дружеството отчете 186% ръст в броя сключени договори за продажба на апартаменти, но за цялата 2009 те намаляват с 19%.

Средната цена на продадените ваканционни апартаменти в комплекса Санта Марина през 2009 бе 1 380 евро на кв. м, но тя отразява и предварителни договори, сключени през 2008.

За настоящата година се очаква лек спад в средната продажна цена, която в момента е 1 330 евро. Голяма част от продажбите в Санта Марина са на зелено.

Според Моравенов от гледна точка на продажбите на дружеството криза няма. Той очаква през 2010 ФеърПлей Пропъртис да запази нивото на продажби от миналата година.

„Интерес към качествените проекти ще продължава да има дори и в условията на криза. 2010 няма да е по-добра от 2009. Всякакви прогнози в тези условия са трудни, но няма причина финансовият резултат през 2010 да не бъде положителен.“

Като цяло ФеърПлей Пропъртис очаква интерес главно от руски купувачи (Москва и Санкт Петербург). Характерно за тях е, че не предпочитат разсроченото плащане (най-много в рамките на една година). Възможен е също интерес от Северна Европа, както и от България.

За проекта „Търговски парк Тракия“ дружеството води преговори с потенциални купувачи както за продажби, така и за отдаване под наем. В края на септември миналата година ФеърПлей Пропъртис продаде право на строеж върху една трета от проекта на веригата супермаркети Лидл.

Маню Моравенов определи отминаващия зимен сезон като по-добър от миналогодишния.

Докато през 2009 комплексът Св. Иван Рилски в Банско отчете отрицателен финансов резултат в първия си сезон, през 2010 се очаква той да бъде около нулата.

За 2010 ФеърПлей Пропъртис планира инвестиции в размер на 8,8 млн. лв., като 8 млн. от тях ще бъдат насочени към комплекса Санта Марина, а сума в размер на 800 хил. лв. ще се инвестира в новия проект Паничище.

Останалите проекти не са замразени, но не се предвиждат съществени инвестиции. Такива може да има, ако се осигури допълнително финансиране (включително и чрез борсата).

„Разпределянето на дивидент е ограничителен фактор за всеки АДСИЦ“, каза по този повод Моравенов.

Комплексът Паничище ще бъде изграден на брега на езерото Паница в Рила (на 15 км от Сапарева Баня) върху 22 дка. Общата стойност на проекта е 11,6 млн. лв., като той трябва да бъде завършен до 2013.

Комплексът ще включва няколко сгради с РЗП от 7 хил. кв. м, като през настоящата година се планира да бъдат изградени 900 кв. м (една от сградите).

На Общото събрание не е бил повдиган въпросът за таксите за управление на обслужващото дружество, които са в размер на 3% от регистрирания капитал, което на практика ги прави константни. Според Моравенов таксите са пазарни, тъй като при повечето АДСИЦ те се начисляват върху собствения капитал.

Очаква се намаляване на кредитната експозиция на компанията, тъй като не се предвиждат нови кредити през 2010, а ще бъдат погасени стари задължения, като по някои от тях текат преговори за разсрочване.

Няма притеснения относно облигационния заем на дружеството, който падежира през август 2011. Тогава най-вероятно ще се търси рефинансиране на заема, който е в размер на 4 млн. евро.

Дружеството е обмисляло идеята за въвеждане на маркет-мейкър по акциите си, но сега не е моментът, заяви Моравенов.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още