IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Снежните бури през февруари уплашиха купувачите на жилища в САЩ

Продажбите на съществуващи жилища паднаха до най-ниското си ниво за последните девет месеца

16:50 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Снежните бури през февруари уплашиха купувачите на жилища в САЩ

Извънредно студеното време и силните снежни бури, които връхлетяха САЩ през февруари, намалиха още повече сделките за продажба на съществуващи жилища в най-голямата икономика на света.

Броят на финализираните през миналия месец сделки за покупката на еднофамилни къщи и апартаменти намалява с 0,6% през февруари до 5,02 млн. жилищни единици на годишна база спрямо 5,05 млн. през януари.

Това е най-ниското ниво на броя на сделките за продажба на съществуващи жилища за последните девет месеца, като активността на купувачите се забавя в навечерието на скорошния край на правителствената програма за насърчаване на покупките на имоти чрез данъчен кредит от 8 хил. долара. Тя изтича в края на март тази година.

Средната продажна цена на пазара възлиза на 165 100 долара през февруари, като е с 1,8% по-ниска в сравнение с ценовите нива от февруари 2009 г.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR) показаха още, че в сравнение с февруари 2009 г. покупките на съществуващи жилища в САЩ се увеличават със 7 на сто.

Броят на непродадените имоти в САЩ се увеличава с 9,5% спрямо януари и достига 3,59 млн. единици. При сегашната активност на купувачите трябва да минат 8,6 месеца, за да бъде изчерпано предлагането, а това е с близо месец повече в сравнение с януари.

Изминалата година бе трудна за жилищния пазар в САЩ, който пострада силно от ипотечната криза. Все пак сделките със съществуващи имоти успяха да отчетат през 2009 г. първия си годишен ръст от 2005 г. насам.

Активността на купувачите стигна най-ниската си точка през януари 2009 г., когато сделките паднаха до 4,49 млн. единици, което е най-ниското им ниво, откакто статистиката започва да се води от NAR.

Според Лорънс Юн, главен икономист на асоциацията, последните данни може да не отразяват реалните нагласи на купувачите и продавачите заради силните зимни бури през февруари, които са принудили някои от пазарните участници да отложат заплануваните огледи и сделки.

Той подчертава, че състоянието на жилищния сектор остава неустойчиво и ключовият тест за неговото възстановяване ще дойде през следващите няколко месеца с наближаването на края на програмите за данъчни кредити от страна на правителството.

Към 16:40 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,3518 долара за едно евро. От началото на днешната валутна сесия щатският долар поскъпва с 0,3% спрямо единната валута заради притеснения, че страните от Европейския съюз няма да успеят да се споразумеят за единен план за оказване на финансова помощ на Гърция, в случай че това се наложи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още