IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Високите цени на жилищата осуетяват плановете за брак на млади британци

Хроничен недостиг на достъпни нови жилища на Острова изстреля цените нависоко през последното десетилетие

17:31 | 22.03.10 г.
Високите цени на жилищата осуетяват плановете за брак на млади британци

Млади британци отлагат сключването на брак, защото не могат да си позволят покупката на собствен дом, сочи проучване на компанията за пазарни проучвания YouGov, цитирано от Guardian.

Четирима от всеки 10 британци на възраст от 18 до 30 години казват, че няма да създадат семейство, докато не са в състояние да си купят собствено жилище.

Други 7% от участниците в проучването посочват, че са отложили брака, защото не могат да си позволят да купят имот или пестят за такъв. Проучването е проведено сред 1096 млади британци, които не притежават собствено жилище.

„Съществува опасност да изключим едно цяло поколение млади хора от жилищния пазар просто защото цените са твърде високи“, обяснява Дейвид Ор, главен изпълнителен директор на Националната жилищна федерация, която обединява организациите за предоставяне на социални жилища във Великобритания и която е поръчала проучването.

„Хроничен недостиг на достъпни нови жилища изстреля цените нависоко през последното десетилетие, далеч извън достъпа на огромното мнозинство купувачи на първи дом.“

Близо две трети от анкетираните посочват, че високите цени са причината да не могат да си купят имот. Малко над 40% казват, че банките са им отказали ипотека. Всеки пети пък посочва, че несигурността за икономиката е друг ключов фактор за решението им.

Рекордните 4,5 млн. души са се включили в списъците за чакащите за социални жилища в Англия. От федерацията казват, че растящата безработица и принудителните изземвания на имоти са засилили търсенето на достъпни жилища в условията на икономически затруднения. Въпреки растящата нужда от по-евтини жилища жилищното строителство на Острова е паднало до най-ниското си ниво от 1923 г.

От другата страна на Атлантическия океан пък кризата принуждава повече поколения в САЩ да живеят под един покрив, като се очаква тази тенденция да се задълбочава на фона на двуцифрената безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още