IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират до 20% ръст на офис наемите за някои пазари в Европа

Увеличението на наемите на офиси в Люксембург ще надмине 20%, а в лондонското Сити и в Уест Енд ще се очаква да е по над 10%

16:33 | 22.03.10 г.
Прогнозират до 20% ръст на офис наемите за някои пазари в Европа

Ръстът на наемните нива на офис площи в Люксембург ще надмине 20% до края на 2010 г., а в лондонското Сити и в Уест Енд ще бъдат отчетени увеличения от по над 10%, прогнозират от консултантската компания в сектора Savills. От компанията очакват също в Истанбул да бъде регистрирано повишение на наемите от около 8% и 5% за Париж. 

В доклада се посочва, че средният годишен ръст на наемните нива в централните бизнес райони на градовете в Европа ще доближи почти 0% до края на 2010 г. спрямо сегашните нива от -9% през първото тримесечие на годишна база, като ключовите локации се очаква да отбележат ръст. Това се очаква да дойде след период на спад на наемите през следващите шест месеца за 33% от локациите в проучването, докато при 57% от пазарите се очаква стабилизиране.

“Усвояването на офис площи се засили на повечето пазари през втората половина на 2009, като през последното тримесечие се появиха силни резултати. Благодарение на ограниченото строителство наемите започнаха да се стабилизират и дори нараснаха в малко на брой европейски градове. Тази тенденция би трябвало да се разпространи на повечето локации през 2010”, коментира Лидия Бриси, асоцииран директор проучвания в Европа в компанията.

Въпреки спада в строителната активност наличността е нараснала през 2009 г. в много градове заради последните новозавършени офис проекти. От компанията прогнозират, че тези новозавършени проекти ще увеличат предлагането в до 60% от централните бизнес райони на градовете през следващите шест месеца, преди средните нива на незаетост да започнат да се стабилизират.

Проучването обхваща 32 града в Европа, като не са включени български.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още