IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Източна Европа май вече не е „втората Азия“ за инвеститорите

Според изказвания на изложението за имоти в Кан регионът е донесъл разочарование заради несбъднати прогнози за растеж

14:49 | 19.03.10 г.
Източна Европа май вече не е „втората Азия“ за инвеститорите

Централна и Източна Европа са се оказали голямо разочарование за международните инвеститори, заяви главният изпълнителен директор на германския инвестиционен фонд за имоти SEB Asset Management Барбара Кнофлах по време на конференция за глобалната икономическа криза и перспективите за възстановяване в рамките на изложението за имоти в Кан Mipim.

„Някои от нас вярваха, че Източна Европа е второто най-добро място в света, относно ръст, след Азия. Това беше голяма грешка. Не мисля, че някой вече мисли така“, казва тя, цитирана от полското издание Warsaw Business Journal.

Тя допълва, че ще отнеме години държавите от Източна Европа да възвърнат предишната си позиция, ако изобщо това стане, и че относно ръст и инвестиционна привлекателност Източна Европа ще бъде изпреварена от региони като Южна Америка.

На въпрос конкретно за Полша Кнофлах отговаря: „Напоследък виждаме голяма разлика между Полша и останалите“, като под „останалите“ се имат предвид Чехия и Унгария заедно с другите източни членки на Европейския съюз.

Конкретно за сектора на недвижимите имоти в региона Кнофлах споделя: „Предлагането е необичайно. Ако погледнете нивата на незаетост, просто е плашещо.”

По думите й Русия, Украйна и другите бивши съветски републики „не са на картата на компанията“ относно инвестиции.

В рамките на същата конференция Бен Броудбент, икономист от Goldman Sachs, говори за относителното разочарование от региона от гледна точка на очакванията за ръст. „Трябва да сравнявате представянето на региона с очакванията на хората. Жизненият стандарт в региона не успява да застигне този в Западна Европа толкова бързо, колкото Югоизточна Азия застига Япония например“, казва той.

България се нарежда на трето място сред най-атрактивните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа, сочи проучване на Ernst & Young, представено вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още