IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа под тежестта на 207 млрд. евро проблемни кредити за бизнес имоти

Общо 970 млрд. евро е стойността на дължимите кредити, отпуснати за пазара на бизнес имоти в Европа

11:14 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европа под тежестта на 207 млрд. евро проблемни кредити за бизнес имоти

Европейските банки имат в балансите си проблемни кредити, отпуснати към сектора на бизнес имоти, на стойност над 200 млрд. евро вследствие на разточителната кредитна политика по време на бума на пазара на имоти, пише FT.

Най-големи експозиции имат британските и германските банки, като за преструктурирането на портфейлите с лоши кредити ще са необходими 10 години, а процесът е съпроводен от принудителни продажби и отписвания на активи, сочи доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

По данни на компанията в момента общият обем на кредитите за сектора е около 970 млрд. евро. До края на 2010 г. ще настъпи матуритетът на почти половината от него (средно по 155 млрд. евро на година), които ще трябва да бъдат рефинансирани на кредитен пазар, който все още е изключително затруднен.

Най-голям проблем представляват кредити на стойност 207 млрд. евро, осигурерни при високи стойности на имотите спрямо обема на кредита, като същевременно качеството на активите, с които са обезпечени, е ниско. Стойностите на много от тези активи вероятно се е понижила под тази на заемите.

Германия и Великобритания представляват над половината от общия обем от 970 млрд. евро, съответно с 24 и 34%. Около половината от кредитите във Великобритания са в портфейлите на Lloyds и Royal Bank of Scotland.

Според CBRE Великобритания и Германия са с по-висока експозиция към проблемните активи, тъй като те бяха начело на бума на имоти в Европа. Делът на кредитите, обезпечени с активи с по-ниско качество, е около 30% и в двете страни, в сравнение с 12% средно за останалата част от Европа.

От британкия финансов регулатор миналата седмица предупредиха, че банките в страната може да решат да не подновяват някои от старите кредити, имайки предвид дългове към пазара на бизнес имоти във Великобритания на стойност 160 млрд. паунда, чийто матуритет настъпва през следващите пет години. Това може да доведе до ликвидация и проблемни активи, които ще излязат на пазара, което вероятно ще доведе до още спад в цените на имотите.

В определени страни в последно време имаше известно възстановяване на цените на първокласните имоти, което бе повод за надежда, че някои от кредитите ще бъдат възстановени по-лесно.

„Растящите стойности е по-малко вероятно да спасят дълговете, обезпечени с второразрядни имоти, и по-голямата част от тези кредити едва ли ще видят значително покачване на стойността в краткосрочен и дори средносрочен план“, коментира Ирина Пилипчук, асоцииран директор на CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още