IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 14 млрд. долара може да струва възстановяването на Хаити

В момента без дом заради земетресението в страната са около 218 хил. души

10:36 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
До 14 млрд. долара може да струва възстановяването на Хаити

Възстановяването на Хаити от опустошителното земетресение от януари ще струва поне 11,5 млрд. долара, като по някои оценки сумата може да достигне 14 млрд. долара, съобщава BBC.

Това са официалнли правителствени оценки за сумата, която ще е нужна за пълното възстановяване на страната, уточнява изданието.

По данни на Habitat for Humanity процесът на възстановяване ще отнеме най-малко 10 години. 

Земетресението отне живота на над 220 хил. души и причини огромни материални щети.

Правителството планира да изготви програма за възстановяването на страната, според която на първо място ще се вземат мерки, насочени към хилядите граждани, останали бездомни поради земетресението. Ще се инвестира и в ограничаване на очакваните щети от проливните дъждове през април и ураганния сезон през юни, сочи изданието.

Около 218 хил. жители на страната са настанени във временни лагери в столицата Порт-о-Пренс, където има висок риск от наводнения и свлачища.

В края на февруари Чили също бе разтърсена от силно земетресение. Според публикувана наскоро оценка на застрахователната компания Swiss Re щетите в страната ще струват на застрахователите около 7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още