IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ф. Вахерниг: Основна задача на сектора на имотите е възвръщане на доверието

Въпреки че вероятно предлагането им малко ще се увеличи, проблемните активи не са "толкова гореща тема", смята Фридрих Вахерниг от Sparkassen Immobilien

17:18 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ф. Вахерниг: Основна задача на сектора на имотите е възвръщане на доверието

Основната задача на сектора на имотите в момента е да възстанови доверието на инвеститорите и клиентите към бранша като цяло. Това каза за Investor.bg Фридрих Вахерниг, член на борда на директорите на Sparkassen Immobilien AG, по време на среща с журналисти днес по повод откриването на столичния мол Serdika Center.

По негово мнение 2010 г. ще е годината, в която пазарът на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще започне да се стабилизира и да се оттласква от дъното. Въпреки това до реален ръст едва ли ще се стигне преди 2011 г. И дори тогава темповете на растеж ще бъдат много по-бавни, но и по-здравословни, в сравнение с преди кризата.

В миналото цялото развитие беше много по-бързо и по-незряло, което не беше нормално, коментира той. Сега всичко се промени, бързите ръстове и печалби приключиха и тези от играчите, които останаха на пазара, вече се съсредоточават върху фундамента на пазара – това, което ще осигури дългосрочен и устойчив ръст.

Според него в икономиките в ЦИЕ се забелязват редица положителни фактори като професионални специалисти, условия за ръст в производството и др. Тези фактори трябва да се използват, за да се подобри инвестиционният имидж на региона и да се върнат международните инвеститори, които осигуряват търсене на услуги, на нови офис площи и др., създават заетост и редица други предпоставки за икономически ръст.

На въпрос на Investor.bg дали наред с другите проекти компанията планира и придобиване на проблемни активи (distressed assets) той каза: „В последно време всеки говореше за проблемни активи, но такива на пазара просто не се появиха, защото банките решиха да ги запазят в балансите си“.

Множество от активите, които бяха обявявани за продан на пазара, не можеха да се квалифицират като „distressed“ в пълния смисъл, тъй като те бяха второстепенни, неатрактивни и за повечето от тях така или иначе нямаше търсене, обясни Вахерниг.

Относно очакванията си за евентуално увеличение на предлагането на такъв тип активи в близко бъдеще той каза, че редица банки, и по-специално гръцките банки, ще трябва да вземат мерки относно редица от своите проекти, които стоят в портфейлите им. При все това понастоящем много от продаваните активи не са оценени адекватно и цените, на които се предлагат, не са привлекателни за потенциалните купувачи.

„Предполагам, че (проблемни активи) ще има от някои банки и някои институционални инвеститори, но като цяло това не е много гореща тема“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още