IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на жилищните цени в много държави може да не е приключил

Досегашните корекции не са заличили излишъците, генерирани от ценовите увеличения, смята съветник на МВФ

10:31 | 15.03.10 г.
Спадът на жилищните цени в много държави може да не е приключил

Жилищните цени в големите световни икономики, които през 2009 г. се понижиха средно с 5% спрямо 2007 г., може да продължат да падат, смята Пракаш Лунгани, съветник на отдела за проучвания на Международния валутен фонд (МВФ).

“Корекциите досега не са изтрили всички излишъци, генерирани от увеличенията на цените на жилищата”, пише Лунгани в мартенското издание на списанието на МВФ “Финанси и развитие“, цитиран от Bloomberg. “Това води до неудобен извод: жилищните цени в много държави все още има възможност да паднат.”

Лунгани не посочва отделни страни, където жилищата може да са надценени. В статията пише, че цените вероятно ще паднат още, защото остават “доста над” нивата от началото на жилищния бум около 2000 г., както и защото стойностите са по-високи от наемите и доходите, които „служат като котви в дългосрочен план” за цените на жилищните имоти.

Лунгани пише, че между 1970 и средата на 90-те години на миналия век увеличенията на жилищните цени в 18 страни са продължили средно по пет години и стойностите са нараснали с 40% след корекция спрямо инфлацията. През същия 25-годишен период намаленията на цените са продължили средно по около четири години и половина и цените са паднали с около половината от темпа на отчетеното увеличение, пише в статията.

За разлика от това последният възход на глобалния жилищен пазар е продължил 41 тримесечия, близо два пъти по-дълго от средното, а цените са нараснали три пъти повече.

“Тъй като цените нараснаха много по-рязко от предишните увеличения, техният спад може да засенчи наблюдаваните в миналото“, пише Лунгани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още