IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на британските жилища забавят ръста си през март

Предлагането на имоти се увеличава до най-високото си ниво за последните 18 месеца

10:00 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на британските жилища забавят ръста си през март

Значителното оживление на пазара на имоти във Великобритания, което доведе до повишение на цените през миналата година, започна да изчезва, в резултат на което цените на жилищата отчетоха минимален ръст от 0,1% на месечна база през март.

Това показаха данни на най-големия британски сайт за продажба на жилища Rightmove, чийто индекс на цените на имотите е сред водещите индикатори за тенденциите на пазара на труда в Англия и Уелс.

Увеличението на цените през март е най-слабото за този месец, откакто статистиката започва да се води през 2002 г. Средната продажна цена на пазара се увеличава с 216 паунда до 229 614 паунда, което е с 5,3% над нивата от същия месец на 2009 г.

През февруари жилищните имоти в страната поскъпнаха с 3,2% на месечна и 6,1% на годишна база.

Броят на новите продавачи, които преди това бяха обезкуражени от необичайно студеното време в началото на годината, се увеличава през март. В резултат на това предлагането на имоти се увеличава с 34% през март, за да достигне най-високите си нива за последните 18 месеца.

Това допринася в най-голяма степен за застоя в цените на жилищата през текущия месец.

В рамките на първите три месеца на тази година жилищата в Обединеното кралство са поскъпнали с над 8 хил. британски паунда, или с 3,7%, въпреки спада в активността на продавачите и купувачите заради ниските температури и снежните бури през януари и февруари.

Докладът на Rightmove отразява промените в продажните цени на жилищата, които обаче могат да се различават съществено от ценовите нива, на които се сключват сделките.

Тенденциите на пазара на жилища са важен индикатор за състоянието на икономиката, защото отразяват нагласите на потребителите за икономическата среда и очакванията им за техните доходи в бъдеще.

Други два важни показателя за пазара на имоти във Великобритания, а именно индексите на цените на жилищата на ипотечните кредитори Halifax и Nationwide, показаха, че имотите поевтиняват със съответно 1,5% и 1,0% на месечна база през февруари, като средните ценови нива са били съответно 167 хил. и 161 хил. паунда.

Курсът на британската лира спрямо щатския долар остава без промяна днес и към 9:55 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5165 долара за един паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още