IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата в Гърция може да поевтинеят с 10% през 2010

Спадът може да бъде дори още по-голям ако икономическата обстановка в страната продължи да се влошава

15:50 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата в Гърция може да поевтинеят с 10% през 2010

Цените на жилищата в Гърция може да поевтинеят с още 10% през 2010 г., сочат прогнози на гръцки банкери, консултанти и брокери на имоти.

Спадът може да бъде дори още по-голям, ако икономическата обстановка в страната продължи да се влошава.

Наред с това ръстът на ипотечното кредитиране ще се забави още повече в сравнение с 2009 г., когато той бе 3,7% на годишна база. За тази година обемът от кредити може да е с нулево повишение спрямо 2009 г., като някои предвиждат дори спад.

По думите на специалисти в момента пониженията в цените варират силно за различните видове имоти и различните региони. На пазара се забелязва насочване към по-стари и по-маломерни жилища, както и към наемане спрямо покупка, пише гръцкото издание Imerisia.

Източници от Националната банка на Гърция казват, че в повечето региони на Атика има възможност за предоговаряне на цените, в резултат на което може да се постигне понижение от до 10%.

През 2009 г. бе отчетено понижение от 40% в броя на покупко-продажбите на жилища, който спадна под 95 хил. За сравнение през 2005 г. бяха регистрирани над 215 хил. сделки.

Цените, на които даден имот се обявява в началото, са с 5 до 15% по-високи от тези, на които в крайна сметка се сключва сделката.

Средните лихвени нива и през тази година се очаква да останат на ниските нива от 2009 г., пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още