IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените проекти за имоти като сигурна дългосрочна инвестиция?

Фонд ще набира 350 млн. паунда за енергийно-ефективни проекти на Острова

14:54 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Зелените проекти за имоти като сигурна дългосрочна инвестиция?

Могат ли зелените проекти за имоти да донесат устойчива инвестиционна възвръщаемост и при какви условия? Отплащат ли се по-скъпите вложения в енергийно-ефективни сгради и как те могат да привлекат вниманието на инвеститорите?

По мнението на редица специалисти зелените проекти няма да се разпространят достатъчно, за да спомогнат за намаляване на въглеродните емисии, докато не бъде установен модел, според който те да бъдат финансово рентабилни за бизнеса.

Именно в това вярват група инвеститори и предприемачи от Великобритания, които смятат да създадат една от първите инвестиционни инициативи, насочена единствено към такъв тип имоти.

Британската организация Carbon Trust, която реализира проекти с ниски или нулеви въглеродни емисии, ще стартира инвестиционен фонд с капитал от 350 млн. паунда, съвместно с фонд мениджъра Threadneedle и предприемаческата компания Stanhope, пише FT.

Фондът ще купува и реновира бизнес имоти като част от своята стратегия да увеличи наличността и стандартите на имотите с ниски въглеродни емисии на Острова.

Това, по някои оценки, ще бъде най-амбициозният нисковъглероден проект в страната към момента. Нежилищните сгради представляват 18% от въглеродните емисии на Великобритания.

„Тази инициатива има за цел да докаже, че възможностите, свързани със зеления бизнес, могат да донесат сигурна и дългосрочна доходност, каквато институционалните инвеститори търсят, което може да бъде ключът към задвижване на нисковъглеродната икономика“, коментира Том Дилей, изпълнителен директор на Carbon Trust.

Фондът цели да привлече 100 млн. паунда през следващите 12 месеца и да увеличи тази сума до 350 млн. паунда в рамките на три години. Средствата ще бъдат набрани от институционални инвеститори и ще бъдат използвани за реновирането на до 50 сгради.

Наемателите ще могат да ползват площите на нормални пазарни нива, но се очаква да спестят от по-ниски емисии и потребление на енергия.

Стимул за тези практики се очаква и под форма на възможни промени в бъдещото законодателство на страната, според които ще бъдат въведени по-строги изисквания за въглеродните емисии на сградния фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още