IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвиждат повишен интерес към офис пазара в Мадрид

Този тренд ще бъде движен главно от сделките по продажби с обратно наемане

12:28 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат повишен интерес към офис пазара в Мадрид

Инвестиционният пазар на офис сегмента в Мадрид се готви за повишена активност през 2010 г., тъй като тенденцията за продажба с обратно наемане се разпростира извън банковия сектор.

Пазарът очаква по-големи по мащаб сделки, които ще изтласкат местните инвеститори и ще привлекат вниманието на международни, сочи доклад на консултантската компания Savills.

Според нея сделките по продажба с обратно наемане, които представляваха 33% от инвестиционния пазар през 2009 г., ще продължат да се засилват на всички сегменти, като ще привлекат специализирани чужди инвеститори.

През 2009 г. едва 9% от сделките са били осъществени от чуждестранни купувачи, но техният дял се очаква да се покачи, тъй като те ще придобиват по-мащабни имоти и портфейли от имоти, които испанските купувачи не могат да финансират.

„Частните национални инвеститори ще продължат да доминират (в сделките) в централните бизнес райони и ще упражнят негативен натиск върху доходността“, коментира Хосе Наваро, заместник-управляващ директор в Savills за Испания. „Това ще накара международните фондове да се фокусират повече върху децентрализираните първокласни локации...“

Въпреки очаквания повишен интерес от страна на чуждестранните инвеститори тази година, цялостните очаквания па пазара остават предпазливи. Инвестиционният обем в края на 2009 г. беше с 62% по-нисък в сравнение с 2008 г. Активността по отдаване под наем в офис сегмента бе с 35% по-ниска от предходната година, въпреки че надмина очакваните нива. Наемите от своя страна, които в момента са около 28-29 евро на кв. м на месец, се понижиха с 24% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още