IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IKEA ще присъства на румънския пазар директно

Стойността на сделката е 30 млн. евро

12:02 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
IKEA ще присъства на румънския пазар директно

Шведската верига за мебели IKEA е откупила франчайз правата за развитие на мрежата в Румъния от досегашния собственик, бизнесмена Пую Поповичу.

Стойността на сделката е 30 млн. евро, сочи информация на ZF, цитираща източници, запознати със споразумението.

Поповичу купи франчайз правата за IKEA през 2007 г., като досега е инвестирал общо около 25 млн. евро в развитието на веригата. Тя има магазин с площ от 26 хил. кв. м в търговския център Baneasa в северната част на Букурещ, където е един от най-големите и важни наематели.

49-годишният Поповичу е един „от най-дискретните“ румънски бизнесмени със съществена дейност на пазара на недвижимите имоти в страната, пише изданието.

Той е един от най-големите собственици на търговски имоти в Букурещ. Също така притежава хотелите Howard Johnson, Ramada Plaza и Ramada Parc, както и франчайз правата за веригата KFC.

В Румъния IKEA отвори врати по време на икономическия бум, което й помогна да удвои продажбите си през първата година в сравнение с първоначално очакваните, до 70 млн. евро. Също така през първата година компанията отчете нетна печалба от 4,6 млн. евро в сравнение с очаквана загуба, пише изданието.

В България веригата се развива от гръцката компания Fourlis, която планира да отвори първия хипермаркет IKEA в София в края на 2011 г.

Вижте интервю за Investor.bg с изпълнителния директор на Fourlis Апостолос Петалас

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още