IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондон сподели короната на най-добър финансов център в света с Ню Йорк

Страховете от затягане на регулацията и облагането на банкерските бонуси смъкват рейтинга на Лондон

10:38 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лондон сподели короната на най-добър финансов център в света с Ню Йорк

Страховете от затягане на регулациите във финансовия сектор и въвеждането на по-големи данъци върху бонусите на банкерите са понижили цялостната оценка на Лондон като място за развиване на бизнес във финансовия сектор. В същото време оценката на Ню Йорк се увеличава.

В резултат на това рейтингът на двата града се изравнява и те се класират едновременно на първо място като най-добри финансови центрове в света, предаде Financial Times. Това са показали резултатите от проучване на общинския съвет, който управлява Лондонското сити (City of London Corporation).

В последния доклад отпреди шест месеца Ню Йорк беше класиран на второ място след Лондон.

От общинския управителен съвет на Лондонското сити предупреждават, че страховете от затягане на регулацията във финансовия сектор и въвеждането на 50% данък върху банкерските бонуси е увредило конкурентоспособността на Лондон в сектора на финансовите услуги.

В края на миналата година много банкери в страната предупреждаваха, че по този начин Великобритания може да прогони част от представителите на сектора в чужбина.

Все по-конкуренти стават финансовите центрове в Азия, като оценките на Хонконг, Сингапур и Шанхай се увеличават през последните шест месеца и те заемат по-високи места в класацията.

Председателят на City of London Corporation Стюарт Фрейзър смята, че политиците трябва да обърнат внимание на резултатите от проучването, защото ролята на Лондон на водещ финансов център в света не бива да се приема за даденост.

Според него нанесените щети на конкурентоспособността на града могат да се поправят, ако следващото правителство, което ще бъде избрано през тази година, даде позитивен сигнал относно намеренията си по отношение на данъчното облагане и регулацията на финансовия сектор във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още