IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват ръст на проблемните активи на пазара на имоти през 2010

Това обаче важи за по-малко държави в сравнение с втората половина на 2009 г.

12:35 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват ръст на проблемните активи на пазара на имоти през 2010

Професионалистите от сектора на имоти очакват броят на проблемните активи, които излизат на пазара, да се увеличи значително през първото тримесечие на 2010 г.

Въпреки това този процес ще протича в по-малко държави в сравнение с втората половина на 2009 г., сочи ново проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Докладът е базиран на отговорите на компании и организации от сектора на имоти в 25 страни и отразява ситуацията на пазара през последното тримесечие на 2009 г. в сравнение с предходното тримесечие.

Най-голям ръст на проблемните активи се очаква в САЩ и Япония, следвани от Китай, Германия и ОАЕ. Общо 18 от страните в проучването в края на 2009 г. са прогнозирали ръст на проблемните активи.

През третото тримесечие на миналата година интересът от страна на специализирани фондове се е покачил в 21 от държавите в сравнение с 18 през предходното тримесечие. Този ръст е най-голям в Испания, Ирландия и скандинавските страни. Подобрение на интереса на специализираните фондове е отчетено и във Великобритания, въпреки че повишението е по-малко в сравнение с други страни.

От RICS определят като проблемен актив такъв, който е в процес на принудително отнемане от страна на институцията кредитор или е обявен за продан от нея. Такива активи обикновено се продават на значително по-ниски цени в сравнение с тяхната пазарна стойност, поясняват от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още