IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобриха план за управление на природен парк „Рилски манастир“

Планът определя главните цели на управление, функционалното зониране на територията и приоритетните дейности за изпълнение през следващите години

12:21 | 10.03.10 г.
Одобриха план за управление на природен парк „Рилски манастир“

Правителството прие План за управление на природен парк "Рилски манастир", съобщи пресслужбата на кабинета. 

Основната цел е да се осигури опазването и поддържането на разнообразието на екосистемите и на видовете от флората и фауната, създаването на предпоставки за развитието на туризъм и екологосъобразен поминък на местното население, както и осъществяването на научни, образователни и рекреационни дейности.

Планът определя главните цели на управление, функционалното зониране на територията и приоритетните дейности за изпълнение през следващите години. Те са 19 и са групирани в седем основни теми, сред които опазване на религиозното и културно-историческото наследство, опазване на природните компоненти; управление на туризма и други.

За изпълнение на дългосрочните цели са идентифицирани и описани 30 програми и 81 проекта, в които са взети под внимание различните нива на управление.

Формулирани са основните заплахи - бракониерство, замърсяване, нерегламентирано строителство, прекомерно струпване на хора и МПС в отделни части на парка и други, в резултат на което в плана са определени зони, режими и норми, които целят да ограничат или премахнат въздействието на заплахите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още