IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимизмът за жилищните цени у нас намалява, но остава преобладаващ

Над четири пъти повече са очакванията за спад на цените на имотите тази година от тези за ръст, сочи анкета на Investor.bg

16:45 | 09.03.10 г.
Песимизмът за жилищните цени у нас намалява, но остава преобладаващ

Очакванията за движението на цените на жилищните имоти у нас тази година остават предимно песимистични. Общо 73% от участниците в онлайн анкета на Investor.bg очакват цените през 2010 г. да се понижат в една или друга степен. Този дял обаче се свива в сравнение с дела година по-рано, когато намаление на цените прогнозираха 82% от участниците в предишната, идентична, анкета.

Най-много отговори са за спад в рамките на 5 до 30% - този отговор са посочили 43 на сто от участниците. Драстичен спад от над 30% очакват 16 на сто, докато други 14 на сто очакват доста по-умерено понижение от под 5%.

Редиците на оптимистите бележат леко увеличение спрямо миналата година за сметка на песимистите – общо 16% от участниците в тазгодишната анкета очакват ръст през 2010 г. спрямо дял от 9% в миналогодишната с прогноза за ръст през 2009 г.

Оптимизмът обаче е по-скоро предпазлив – 8 на сто от анкетираните очакват скромно увеличение от под 5%, 6 на сто очакват ръст между 5 и 30% и едва 2 на сто прогнозират поскъпване с над 30%.

Общо 9% от участниците в анкетата са на мнение, че цените ще останат без изменение тази година, а 3% не се ангажират с прогноза. Участие са взели 3105 потребители в периода януари - февруари.

До известна степен отговорите отразяват вече изказани очаквания от страна на агенции за имоти и консултантски компании, които гравитират около прогноза за забавяне на спада тази година.

До края на първото полугодие в някои райони на страната продажбените цени на жилищните имоти ще се понижат с още до 10%, прогнозираха от Форос с уточнението, че това важи за районите с по-голямо предлагане.*

Допълнителен спад на цените на жилищата в страната тази година, но по-умерен – около 10%, като основната част от понижението бъде концентрирана в първото полугодие, очакват от Colliers International.

Също още поне половин година на корекция в пазарните цени и малък обем от сделки прогнозираха от Бългериан Пропертис. От агенцията очакват възстановяването на пазара да дойде първо по отношение на увеличение на броя сделки и едва след това по отношение на нарастване на цените. За нарастване не можем да говорим в следващата една година, а когато това стане, цените ще се увеличават плавно, съизмеримо с нарастването на БВП на страната, очакват още от агенцията.

От Адрес обявиха, че ключово значение за бъдещото развитие на пазара на имоти у нас ще има поведението на банките – от това дали те ще пуснат на пазара придобити имоти заради лоши кредити. Ако банките не изкарат масово на пазара ипотекирани имоти, от компанията очакват през първите месеци на годината ограничаване на обемите сделки, а цените да се запазят на нивата от началото на декември с възможен спад от около 10% на цените след договаряне. При този сценарий с течение на годината е възможен дори и ръст, коментираха от компанията.

Вероятността за ръст през 2010 г. подкрепи и Тихомир Цаков, управител на агенцията Аристо. Според него при липсата на резки промени в икономическата ситуация в началото на годината средните цени в страната ще достигнат дъното и в следващите месеци ще се стабилизират и впоследствие ще започнат да се възстановяват През 2010 г. повишението на средните цени на съществуващи жилища в България ще надхвърли 10% спрямо 2009 г. и ще се стреми към 15%, прогнозира Цаков.

От Националния статистически институт отчетоха 21,4% намаление на средните годишни цени през 2009 г. спрямо 2008 г., за която беше отчетен ръст от 25%. Данните сочат забавяне на спада до 1,9% през последното тримесечие.

Вижте подробно разпределение на отговорите в анкетите през 2010 г., 2009 г. и 2008 г.

*Прогнозите на агенциите са от анализите им, представени през януари и началото на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още