IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След влизането в ЕС жилищата ще поскъпнат - една от заблудите на бума

Повишенията се вграждат в цените на имотите дълго преди влизането в ЕС реално да се случи, обяснява британски анализатор

13:35 | 09.03.10 г.
След влизането в ЕС жилищата ще поскъпнат - една от заблудите на бума

Едно от най-големите погрешни схващания по време на последния бум на пазара на имоти беше, че след влизането в Европейския съюз (ЕС) ще последва ръст на жилищните цени, обяснява пред Financial Times Дейвид Кокс от британската консултантска компания за инвестиции в имоти в чужбина Property Frontiers.

“Вземете например Кипър – хората купуваха там на базата, че ще влезе в ЕС, но събитието беше масово надпродадено“, казва Кокс. “Ценовите повишения бяха вградени, предимно благодарение на спекуланти, дълго преди това реално да се случи. Да, има макроползи от членството в ЕС, но те никога не натежават над присъщите за даден пазар местни фактори – именно те движат цените на жилищата.”

Кокс изказва предположение, че бумът на покупките на имоти в Източна Европа е бил захранван от погрешното схващане за паритет със Западна Европа и че цените на имотите ще се повишат до подобни нива в икономическо изражение. “Много хора лансираха идеята за хомогенен пазар и сега някои в затруднено положение заради това”, казва той, като посочва за пример България. “Това е ужасна идея (като инвестиция) вече около 4 години. Цените растяха, защото инвеститорите купуваха, а инвеститорите купуваха, защото цените растяха. Всички загубиха контакт с основите и факта, че Черно море не е достатъчно горещо или слънчево, за да конкурира Испания.”

Нивата на свръхпредлагане и празни имоти в България са толкова големи сега, че според Кокс апартаменти могат да се купят и за 10 хил. или 15 хил. паунда. Той предупреждава инвеститорите да внимават с крайбрежните райони и да се насочат към градски райони с младо население средна класа, което води западен начин на живот.

В статията, която разглежда различни пазари в Централна и Източна Европа, се посочва още, че липсата на резки повишения на цените на жилищата в Прага в годините на бума е предпазила града от срив на цените по време на кризата.

“В Източна Европа настроенията винаги са били, че след като се присъединят към ЕС, преходът от комунизъм към пазарна икономика е завършен“, коментира Найджъл Рендъл, стратег Развиващи се пазари в RBC Capital Markets. Той е на мнение, че проблемите на еврото ще фокусират вниманието на хората върху страни извън еврозоната, и не само от инвестиционна гледна точка.

“При покупката на имот в чужбина може да е по-атрактивно да се разгледа Източна Европа. За разлика от Испания, където цените на имотите също се сринаха, но остават обвързани с еврото, тези страни от Централна Европа, където още има плаващ валутен курс, ще имат по-голяма гъвкавост и възможност за по-бързо възстановяване“, посочва Рендъл.

Развиващите се икономики имат най-оптимистични и енергични населения и си струва да се инвестира в тях, независимо от сегашната криза и понижения на цените на имотите от около 25%, смята Грег Тейн от агенцията за имоти Chesterton Humberts, който живее в Москва от 17 години.

Мнението му се подкрепя от Маркус Сведберг, главен икономист на East Capital, независима компания за управление на активи, специализирана в Източна Европа: “Огромният песимизъм, който беше насочен към Източна Европа, започна да отслабва и регионът се справя много по-добре сега, като възстановяването се сбъдва по-бързо от очакванията". Сведберг вярва, че скорошната криза в еврозоната може да направи държавите извън нея по-атрактивни в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още