IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските имоти забавят темпа си на поскъпване

Новите оферти за продан се увеличават по-бързо от новите купувачи на пазара

09:38 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британските имоти забавят темпа си на поскъпване

Цените на имотите във Великобритания се увеличиха за седми пореден месец през февруари, но с най-бавното си темпо от август миналата година насам. Експертите на Кралския институт на лицензираните оценители във Великобритания (RICS) отдават това на увеличаването на броя на новите оферти за продан.

Броят на анкетираните членове на института, които отчитат ръст в цените на имотите в Англия и Уелс през февруари, е със 17% по-голям от броя на тези, които са регистрирали спад. Това е значително под положителния баланс в рамките на 30%-35%, който бе отчетен предишните четири месеца.

Оценителите, които отчитат поскъпване на имотите в страната, станаха по-многобройната група за първи път за последните две години през август 2009 г. Тогава разликата в тяхна полза възлезе на 10%, а начело на поскъпването застанаха жилищните имоти в Лондон и в югоизточната част на Англия.

От RICS уточняват, че спадът в относителния дял на оценителите, според които имотите са поскъпнали, е най-силният от април 2008 г. Жилищата поевтиняват в Уелс и Северна Англия, но в същото време имотите в Лондон, Шотландия, южната и източна част на Англия, продължават да поскъпват бързо.

Резултатите от проучването на RICS сочат за забавяне на активността на пазара на недвижими имоти в страната и се допълват с данните на два от най-големите ипотечни кредитори в страната Halifax и Nationwide, които показаха, че цените на жилищата неочаквано са тръгнали надолу през февруари.

Отделно проучване на браншовата организация на веригите за търговия на дребно във Великобритания (BRC) показа, че продажбите в магазините, които са били отворени поне 12 месеца, се увеличават с 2,2% на годишна база през февруари.

Разходите на потребителите за покупки на дребно, които са важен фактор за възстановяването на британската икономика, се понижиха с 0,7% през януари, след като скочиха с 4,2% през декември.

Към 9:30 ч. българско време британската лира поевтинява с 0,6% спрямо щатския долар, като двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,4979 долара за една лира. От началото на тази година британската лира е поевтиняла с близо 7% спрямо щатската валута и с 2,1% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още