IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Военното министерство може да се освободи от ненужните имоти за три години

Това ще става чрез продажби, безвъзмездно предоставяне на ведомства и общини, наеми, концесии и публично-частни партньорства

18:00 | 08.03.10 г.
Военното министерство може да се освободи от ненужните имоти за три години

Има възможност за три години, до края на 2012 г., Министерството на отбраната (МО) да се освободи от всички имоти с отпаднала необходимост. Това е записано в стратегията за освобождаване на министерството от имоти с отпаднала необходимост, публикувана на сайта на ведомството.

Като основна цел в стратегията е записано освобождаване на министерството от несвойствени задачи, ненужни имоти, техника и имущество.

Към момента останали в управление на министерството с отпаднала необходимост за отбраната и сигурността на страната са 858 бивши войскови района или части от тях. Публична държавна собственост са 344, частна държавна собственост – 197, неактувани са 317 и 32 са отдадени под наем.

Посочват се няколко способа за освобождаване от излишните имоти, сред които са продажби, безвъзмездно предоставяне на ведомства и общини, наеми, концесии и публично-частно партньорство.

За охрана на обектите с отпаднала необходимост са назначени 2223 охранители по сключени договори със специализирани фирми, за което министерството е планирало оперативни разходи от 10,75 млн. през 2009 г., или средно месечно по около 900 хил. лева. Средно за един обект месечно сумата е 900 лева, а за една година - 10 800 лева. Ако за една година МО се освободи от около 300 обекта, министерството ще спестява и пренасочва за нуждите на отбраната около 3,5 млн. лева, пише в стратегията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още