IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еко жилищата все още не успяват да превземат британския пазар

Британските купувачи все още не са склонни да плащат премия върху цената на зеленото строителство

10:18 | 08.03.10 г.
Еко жилищата все още не успяват да превземат британския пазар

Британският строителен сектор иска да се намалят стандартите за екологични жилища, тъй като купувачите не са склонни да плащат с 20% или повече по-високи разходи за дом с ниски емисии на въглеродни емисии, пише Ройтерс.

Тези жилища са по-добре уплътнени от обикновените, имат по-добра изолация и разчитат на възобновяеми източници на енергия като соларни панели на покрива или централи за преработка на хранителни и други отпадъци в енергия. При „по-крайните варианти“ не се разрешава монтирането на пощенски кутии на вратите или пък да се правят камини, защото така се създава течение, обяснява Джон Крагс, заместник-директор на строителната компания Gentoo.

„Не става въпрос толкава за високи технологии, колкото за точност при детайлите. Не може просто да разрешите на някого да пробие дупка (за кабелна телевизия)“, описва Крагс проект на компанията, който предвижда построяването на 28 „пасивни жилища“ със супер уплътняване. Компанията разработва и специален наръчник за хората, които ще живеят в тях.

За пет години пазарът на екологични жилища във Острова се разрасна от почти нулев до 4,8 млрд. паунда годишно, а правителството определи стандарти за екологично строителство, които да помогнат в борбата с климатичните промени и недостига на горива.

Отделно потенциалният пазар на ремонтиране и саниране на съществуващи жилища се изчислява от предприемачи на 390 млрд. паунда.

През 2007 г. Великобритания въведе нови регулации за строителството на жилища със скала от 1 до 6, като оценка 6 се дава на жилища с нулеви емисии на парникови газове на базата на стандарти за енергийна ефективност. След 2016 г. всички жилища ще трябва да бъдат с нулеви емисии - стандарт, на който изключително малко отговарят сега.

Много строителни предприемачи искат определението за „нулеви емисии“ да бъде смекчено, така че вместо да строят жилище, което да ползва единствено енергия от слънчеви панели или други възобновяеми източници, да могат да плащат вноски във фонд за намаляване на еквивалентен обем въглеродни емисии на друго място, например от съществуващи сгради наблизо.

Проблемът е, че строителството на жилища с нулеви емисии добавя 20 хил. паунда към всеки 100 хил. паунда строителни разходи при конвенционалното строителство - премия, която хората нямат желание да плащат, обясняват от сектора.

„Британските купувачи не са достатъчно информирани за ползите от жилища с нулеви емисии. Те са топли, удобни, имат по-ниски разходи за експлоатация“, отбелязва Нийл Джеферсън, директор на агенцията Zero Carbon Hub, която се финансира с държавни и частни средства и има за цел да координира усилията за намаляване на въглеродните емисии от жилищния фонд. „Трябва ни маркетингова кампания“.

Важно е къде ще се постави акцентът – много хора не се интересуват дали жилището им отделя по-малко въглероден диоксид, а от това дали пести пари, обясняват от сектора.

Тази година британското правителство въведе нови стимули за „екологични ремонти“ на жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още