IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 50% спад в стойността на хотелите отчитат в Румъния

Купувачите „искат да купят имотите почти без пари“, казват хотелиери

10:23 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
До 50% спад в стойността на хотелите отчитат в Румъния

Пет от най-големите хотелиери в Румъния са отчели понижение в стойността на хотелите от между 25 и 50% през 2009 г. в сравнение с 2008 г. в резултат на глобалната рецесия.

През изминалата година в страната не е сключена нито една мащабна сделка в хотелиерския сектор, въпреки че все повече собственици обявяват активите си за продан, за да привлекат средства, пише ZF.

Причина е промяната на стойността на хотелите, базирана на цената на една стая, като собствениците, които искат да продават, казват, че досега пазарът не им предлага „подходящата цена“.

Според изданието, докато преди две години стойността на стая в четиризвезден хотел беше между 180 и 200 хил. евро, в момента тя е около 130 хил. евро.

Различни хотелиери също казват, че е трудно да изчислят реалната стойност на активите си към момента.

По думите на Йозеф Госчи, който притежава редица хотели в различни части на Румъния, стойността на неговите хотели в момента се е понижила до 60% от тази преди две години.

Миналата година той каза, че е обявил няколко хотела за продан, но не е успял да сключи сделка за нито един от тях, тъй като купувачите „искат да купят имотите почти без пари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още