IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата във Вилнюс най-високи сред балтийските столици

През последното тримесечие се забелязва ръст на цените в Естония и столицата на Латвия, докато в Литва намалението продължава

12:21 | 05.03.10 г.
Цените на жилищата във Вилнюс най-високи сред балтийските столици

Цените на жилищните имоти в столицата на Литва Вилнюс са с между 15 и 20% по-високи в сравнение с други столици в балтийския регион, сочат данни на агенцията за имоти Ober-Haus Real Estate Advisors, цитирани от местното онлайн издание Baltic Business News.

Цените на имотите в Литва са се понижили с 31% през миналата година и с 39% спрямо пика си от декември 2007 г., сочат данни от анализ на компанията. Цените в съседна Латвия са се сринали с 61% спрямо пика си от април 2007 г., докато в Естония е регистрирано понижение от 53 на сто за същия период.

Имотите в балтийските държави поевтиняват през последните две години след пика на цените, достигнат през 2007 г. Корекцията на пазара на недвижими имоти се задълбочи от глобалната финансова криза, която засили спада на цените.

Цените на жилищните имоти в Естония са нараснали със 7% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо предходните три месеца, докато в столицата на Латвия Рига ръстът е 5%, казва Саулиус Вагонис, пазарен анализатор в Ober-Haus. В Литва намалението на цените продължава и през четвъртото тримесечие, когато е отбелязан спад от 4%, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още