IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищните имоти в Рим и Милано продължават да поевтиняват

В бъдеще цените на новото строителство ще трябва да паднат още, за да се стимулират продажбите, прогнозират местни брокери

17:53 | 04.03.10 г.
Жилищните имоти в Рим и Милано продължават да поевтиняват

Цените на жилищните имоти в Италия продължават да се понижават, като тези в Рим и Милано са отчели спад от около 9% през последните 18 месеца, сочат данни от анализ на местната агенция за имоти Gabetti, цитирани от агенция ANSA.

Според анализа, който се фокусира върху периода от началото на глобалната икономическа криза, цените в Рим и Милано са продължили да падат въпреки признаците за икономическо възстановяване, като са се понижили с 3,2% и 2,6% съответно през втората половина на 2009 г.

Най-големи намаления на цените се регистрират в покрайнините и предградията, където са били построени много нови жилища, но са останали непродадени. От друга страна, цените са се задържали в градските центрове и в районите с добри транспортни връзки.

По-ниските цени изглежда привличат на пазара дребни инвеститори, посочват от Gabetti, но несигурността на работните места и трудностите при получаване на кредит обезкуражават младите двойки и имигрантите от покупката на първи дом.

За да успеят да продадат имот, продавачите са принудени да свалят първоначалната офертна цена с около 15%, сочат наблюдения на агенцията.

Въпреки подобрените икономически перспективи в бъдеще цените на новото строителство ще трябва да паднат още, за да се стимулират продажбите, прогнозират брокерите.

Сред по-малките градове цените в Болоня са са задържали без промяна през втората половина на 2008 и първата на 2009, след което са паднали с 6,8% през втората половина на 2009, отчитат от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още