IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С над 7% намаляха планираните продажби на жилища в САЩ през януари

Понижението е второ за последните три месеца и показва, че активността на пазара на недвижими имоти се понижава

17:35 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
С над 7% намаляха планираните продажби на жилища в САЩ през януари

Планираните продажби на жилища в САЩ намаляха неочаквано през януари, като отбелязаха втория си силен спад за последните три месеца. Това е знак за забавяне на активността на пазара на недвижими имоти в най-голямата икономика на света въпреки удължаването на срока на програмата за подпомагане на купувачите на първи имот с данъчен кредит от 8 хил. долара, предаде Bloomberg.

Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажба на имот, се понижи със 7,6% през януари, след като през декември отчете месечен ръст от 0,8 на сто. През ноември планираните продажби на жилища в САЩ отчетоха драстичен спад от 16,4% на месечна база заради очакваното изтичане на правителствената програма за насърчаване на покупките на жилища.

Данните изненадаха икономистите, които очакваха ръст на планираните продажби от 1,4% на месечна база. В сравнение с януари 2009 г. планираните продажби на жилища са се увеличили с 8,8 на сто.

Планираните продажби на жилища се следят внимателно от пазарните анализатори, защото са един от най-важните ориентири за състоянието на пазара на имоти, тъй като засичат най-рано тенденциите в поведението на купувачите и продавачите. По този начин те могат да бъдат и индикатор за нагласите на потребителите за икономиката и очакванията им за промените в цените на пазара.

Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3598 долара, като от началото на днешната валутна сесия щатският долар поскъпва силно с 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още