IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неконтролиран строителен бум в Прищина въпреки празните сгради в града

Неконтролираното строителство би могло да има сериозни последици за икономиката на Косово, смятат от Косовската търговска камара OEK

17:08 | 04.03.10 г.
Неконтролиран строителен бум в Прищина въпреки празните сгради в града

Прищина страда от неконтролиран следвоенен строителен бум, който води до нерегулирано застрояване с бизнес и жилищни имоти. След края на военните конфликти в края на 90-те години на миналия век Прищина се разраства бързо и бумът в строителството не дава признаци на отслабване въпреки растящия брой големи офис сгради и жилищни блокове, които стоят празни из целия град, пише Balkan Insight.

Неконтролираното строителство, което последва спешните възстановителни дейности, би могло да има сериозни последици за икономиката на Косово, смятат от Косовската търговска камара OEK.

От организацията настояват, че липсата на пространствено и градоустройствено планиране е виновна за растящия брой празни сгради. “Търсенето е ниско, а предлагането високо”, коментират от камарата. “Най-притеснителното е, че парите (от наеми и продажби) няма да се генерират и това ще окаже негативно влияние върху икономиката на Косово като цяло.”

От Capital Ring, базирана в Прищина агенция за имоти, посочват, че цените на имотите в Косово са се стабилизирали, въпреки че е трудно да се осигурят точни данни за цените.

“Клиентите вече обръщат повече внимание на качеството на строителството. Предпочитат апартаменти отпреди войната“, казва управителят на Capital Ring Дритеро Кадоли. По думите му купувачите не се интересуват от нови апартаменти заради евтините материали, ползвани при строителството. Липсата на адекватни строителни разрешителни от властите е друг ограничаващ фактор за цените.

“Именно затова цените на сградите отпреди войната са по-скъпи, заради доброто качество и наличието на юридичесик документи“, казва Кадоли. Той допълва, че такива сгради също често са по-удобни за семействата, защото имат паркинги и детски площадки.

Цените на старите апартаменти в центъра на града варират от 1500 до 2000 евро/кв. м, а в нови сгради – между 650 и 1000 евро/кв. м. Миналата година цената на строителните терени се е повишила от 400 евро на 700 евро/кв. м, казва Кадоли. “Предградията на Прищина стават по-привлекателни за купувачите, защото там няма високи сгради, каквито доминират в центъра”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още