IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 30% ръст на инвестициите в бизнес имоти по света през 2010

Прогнозата е обемът на световните инвестиции в бизнес имоти да достигне 478 млрд. долара

15:35 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 30% ръст на инвестициите в бизнес имоти по света през 2010

Обемът на световните инвестиции в бизнес имоти ще се повиши с 30% на годишна база през 2010 г. и ще достигне 478 млрд. долара, смятат от консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W).

Според доклад на компанията повишението ще бъде водено от възстановяване на пазара на имоти в САЩ, като ако икономическото възстановяване продължи през годината с темповете от последните месеци, тази сума може да бъде дори още по-висока.

През 2009 г. инвестициите се понижиха с 23% до 365 млрд. долара, което бе най-ниската сума от 2003 г. Въпреки това с подобрението на пазарите и на ликвидността инвестиционните обеми завършиха годината с много по-висока сума, като обемът се покачи със 104% от първото до второто полугодие.

Въпреки че пред пазара все още има редица предизвикателства, повишеният апетит към риска сред финансистите и инвеститорите ще продължи да стимулира пазара, коментира Дейвид Хъчингс от компанията. „Предвид, че възстановяването е подкрепено от местни и международни играчи, очакваме повишени нива на активност...“

Той смята, че търсенето на първокласни активи от страна на инвеститорите ще продължи да изпреварва предлагането, благодарение на което процесът на понижение на доходността, започнал през 2009 г., ще продължи и занапред, дори и без да има признаци на подновен наемен ръст.

Липсата на финансиране може да задържи процеса на ценова корекция на някои пазари, но като цяло се очаква средната доходност за всички сектори в глобален мащаб да се понижи с 25 до 50 базисни пункта, като тази корекция ще бъде водена от Азия.

Въпреки това наемите вероятно ще продължат да падат и въпреки че ще завършат годината на стабилни нива, от компанията прогнозират, че като цяло средните наеми ще се понижат с 5% през 2010 г., начело с офис наемите на повечето, но не на всички пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още