IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германски депутати: Гърция може да продаде острови

Радикалната стъпка се сочи като вариант задлъжнялата държава да се разплати с кредиторите си

13:04 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германски депутати: Гърция може да продаде острови

Продажбата на острови и други активи може да помогне на Гърция да преодолее дълговата криза, са заявили Йозеф Шларман, висш член на християндемократическата партия на германския канцлер Ангела Меркел и Франк Шефлер, експерт по финансова политика от партията на свободните демократи, цитирани от Ройтерс.

„Неплатежоспособните длъжници се налага да продават всичко, което имат, за да платят на кредиторите си“, е заявил Шларман пред вестник Bild. „Гърция притежава сгради, фирми и необитавани острови, които могат да се използват за изплащане на задълженията“.

Настроенията в Германия са твърдо против оказване на държавна помощ за Гърция след като страната едва изплува от най-тежката си рецесия от Втората световна война насам.

В петък предстои среща в Берлин между канцлера Меркел и гръцкия премиер Папандреу.

„Канцлерът не може да обещае каквато и да е помощ на Гърция“, е казал Шефлер пред Bild. „Гръцкото правителство трябва да предприеме радикални стъпки за продажба на държавни активи.“

„Чух за предложенията да продадем Акропола, но ги намирам за неуместни в този момент“, е отговорил гръцкият заместник-външен министър Димитрис Друцас в интервю за ARD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още