IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продавачите на жилища стават по-неотстъпчиви

Сделки обаче се сключват само на атрактивни цени, особено в привлекателни райони с добра инфраструктура, казват брокери

12:55 | 04.03.10 г.
Продавачите на жилища стават по-неотстъпчиви

Алтернативните начини за финансиране на покупка на имот и засиленото рекламиране на ипотечно кредитиране през първите два месеца на годината дадоха на купувачите по-големи очаквания за финансовите им възможности. Тези очаквания пък накараха продавачите да не бъдат толкова склонни на преговори по отношение на оферираната цена. Те станаха по-неотстъпчиви и поради склонността на купувачите да отделят повече средства от предвиденото за имот, който наистина отговаря на изискванията им, сочат наблюдения на „Адрес недвижими имоти”. 

„Неотстъпчивостта на продавачите се дължи до голяма степен и на засилените огледи и интерес от страна на потенциални купувачи, които активно гледат, но не са реални клиенти, тъй като нямат представа дали ще им бъде отпуснато финансиране”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компанията.

През януари и февруари са били сключени изключително изгодни сделки, сочат данни на агенцията. Спадът в цените на жилищата стимулира все повече купувачите, а имотите, закупени с цел инвестиция, се превърнаха в сравнително трайна тенденция, отбелязват брокерите.

Сделки продължиха да се сключват единствено на атрактивни цени, особено в привлекателни райони с добра инфраструктура, което се превърна в стимул и за още една тенденция. Много хора продадоха наследствените си имоти или пък жилища в недобро състояние, за да инвестират средствата в по-качествени, новопостроени апартаменти с добра локация, коментират от компанията.

Раздвижването на пазара през първите два месеца от годината се изразява и в тенденция към увеличаване на броя сделки за имоти без Акт 16, както и в известен ръст на средните ценови нива, на които се реализираха сделки в столицата. Въпреки това през периода има и сделка за жилище с площ от 80 кв.м в района на Докторската градина на атрактивната цена от 100 хил. евро.

Собствениците също потърсиха алтернативни варианти, за да се впишат в новите условия на пазара, сочат данните на агенцията. Голяма част от строителите търсеха директно купувачи, като предлагаха собствен лизингов план, както и различни гъвкави схеми на плащане.

Все по-изгодни условия се наблюдават и на пазара на наеми. Наемодателите вече са склонни да сключват договори за по-кратък от едногодишния период, като тази тенденция е особено характерна за имотите в по-високия ценови сегмент. В резултат на това около 11% от сключените сделки за отдаване са за тримесечен период. Много по-голям бе и общият брой сключени сделки за наем на фона на броя им през предходните месеци.

Пазарът на наеми също се характеризираше с по-високи ценови нива. Налице са данни за наемни нива от 500 до 700 евро – суми, рядко срещани през 2009 г. Въпреки това обаче голяма част от офертите бяха изключително атрактивни.

Активни наематели за периода се оказаха българи, които се връщат от чужбина и търсят изгодни жилища, за да се установят в България. Тези наематели са и причината да се сключват сделки за наеми от по-висок ценови сегмент.

Офисите и магазините пък бяха обект на продължаваща релокация – техните собственици и наематели също използваха момента, за да потърсят по-примамливи предложения. Позитивен знак за бъдещето на пазара беше и повишеният интерес към наемане на площи за заведения във всички райони на столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още