IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на британските имоти с първи спад от юни 2009 г.

Цените на жилищните имоти се намират с 1,5% под средните си нива за януари

12:00 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на британските имоти с първи спад от юни 2009 г.

Цените на жилищните имоти във Великобритания записаха първия си спад от юни 2009 г. през февруари, след като се повишаваха в продължение на седем последователни месеца. Ежемесечният доклад на един от най-големите ипотечни кредитори на Острова – Halifax Bank of Scotland, показа, че цените на имотите са паднали с 1,5% под януарските си нива, когато се повишиха с 0,6% на месечна база.

Новината изненада икономистите, които очакваха имотите да поскъпнат с 0,3% спрямо януари.

В сравнение с февруари 2009 г. средната цена на пазара на имоти се е повишила с 4,5 на сто до 166 587 британски лири. През декември 2009 г. цените на жилищата в страната отчетоха първия си положителен ръст на годишна база от началото на 2008 г. От доклада на Halifax стана ясно още, че цените са скочили с 8% спрямо най-ниската точка, която пазарът на имоти достигна през април 2009 г.

Броят на обявените за продан имоти се е увеличил през последния месец и това е намалило дисбаланса между търсенето и предлагането на пазара. Според Halifax той е бил изцяло в полза на продавачите през последните няколко месеца, като оскъдното предлагане, в комбинация с намаляването на лихвените проценти по ипотечните заеми, е тласнало нагоре цените на жилищата във Великобритания.

Към 11:30 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5049 долара, като лирата поевтинява с 0,3% от началото на деня. Малко по-късно днес се очаква лихвено решение на Английската централна банка, като според анализатори основният лихвен процент в страната ще остане на рекордно ниското си ниво от 0,5%, а програмата за изкупуване на финансови активи няма да се увеличава

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още