IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

JLL: Близо сме до най-доходоносния период от пазарния цикъл при имотите

Въпреки това този период крие и редица инвестиционни рискове, предупреждават консултанти

11:35 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
JLL: Близо сме до най-доходоносния период от пазарния цикъл при имотите

Началният етап от възходящия тренд при възстановяването на инвестиционния пазар на имоти в Европа исторически се оказва един от най-доходоносните периоди от целия пазарен цикъл. Въпреки това този период често крие също редица рискове.

Настоящият цикъл също не прави изключение от минали периоди, като началото на печелившата фаза във Великобритания е доказателство, че редица инвеститори ще завършат 2010 г. като печеливши. Въпреки това неравномерният процес на възстановяване и значителните рискове, с които той е свързан, ще гарантират, че да се присъединят към редиците на печелившите няма да е толкова лесно, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

През 2010 г. инвеститорите ще продължат да изпитват трудности при осигуряването на подходящия инвестиционен продукт, както и да установят истинските ценови нива за него. Рефинансирането ще продължава да бъде един от основните проблеми. Ефектите от кризата все така ще оказват влияние върху пазара на по-голямата част от континента и там, където има възстановяване, то ще бъде неравномерно по отношение на степен и темпове.

Въпреки това изгледите за възстановяване се подобряват за всички икономики. Повечето от страните в Европа се върнаха към икономически ръст още през третото тримесечие на 2009 г., въпреки че това беше до голяма степен движено от държавните стимули, а признаците за потребителско възстановяване бяха спорадични и ограничени.

По отношение на инвестиционния пазар и апетита към риска от компанията смятат, че инвестиционният продукт на разположение на пазара ще остане ограничен през цялата година, като ще има неравномерно разпределение по отношение на съотношението между инвестиционен капитал и продукт. Ако пазарните цени достигнат някакви балансирани нива и започнат да удовлетворяват по-голямата част от капитала на разположение, от компанията предвиждат два сценария за развитие: 1. инвеститорите ще трябва да започнат да поемат по-големи рискове или 2. инвеститорите ще продължат да предлагат по-високи цени.

Във връзка с първия сценарий досега инвеститорите бяха концентрирани главно върху активи с добра база от наематели, генериращи приход. Въпреки това с покачване на доверието към процеса на възстановяването вероятно ще станем свидетели на все повече инвеститори, които поемат по-висок риск. Вече се забелязват инвеститори, които се съгласяват и на по-краткосрочни договори за наем, както и второстепенни активи. Тази тенденция вероятно ще се развие още повече през 2010 г., макар че ще остане ограничена.

По отношение на втория сценарий от компанията смятат, че има комбинация от фактори, която ще гарантира, че цените няма да се раздуят прекалено много на някои пазари, на които в момента има изгледи за това. На първо място пазарният крах е все още пресен пример в съзнанието на инвеститорите и те са значително по-предпазливи в сравнение с годините на бума. На второ място цените са все още по-ниски от своите пикови нива и в сравнение с историческите нива спрямо облигациите и акциите изглеждат реалистични. Наред с това банките вече започнаха да изваждат продукти на пазара, което ще играе ролята на коректив и ще погълне част от наличния капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още