IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средната цена на хотелските стаи в света е паднала с 14% през 2009

Промоциите ще продължат още известно време и 2010 ще е отлична година за пътуващите, смятат от сектора

10:59 | 02.03.10 г.
Средната цена на хотелските стаи в света е паднала с 14% през 2009

Средната цена на хотелските стаи в световен мащаб е паднала с 14% през 2009 г. спрямо 2008 г., сочи индекс на специализирания сайт Hotels.com. Така средната цена през миналата година се е понижила под нивото от 2004 г., откогато се изчислява индексът.

Темпът на понижение обаче се забавя през годината – от спад от 17% през първото тримесечие до 9% за четвъртото – на практика единствената добра новина за хотелиерите в една много лоша година за сектора, коментира президентът на сайта Дейвид Рош.

Зад тенденцията към спад на цените стоят няколко основни фактора – предлагането продължава да расте, докато търсенето се свива заради силното съкращаване на пътуванията със служебна цел и по-ограничените потребителски разходи.

През годината се появяват много нови тенденции. Вътрешният туризъм например компенсира загубите в някои дестинации, защото туристите са предпочели да пътуват в собствената си държава. Броят на посетителите на Ню Йорк е намалял със само 3,9% през миналата година вместо очакваните 5%-10%, защото е станал финансово по-достъпен. Лондон е привлякъл рекорден брой посетители от Близкия Изток, които са предпочели да отсядат в петзвездни хотели за по-дълъг период. Монте Карло е станало най-скъпата дестинация в света, изпреварвайки доскорошни лидери като Москва, Дубай и Ню Йорк.

По региони пътуващите през миналата година са платили с 13% по-малко за хотелска стая в Европа и с 14% по-малко в САЩ. Понижението в Азия е с 16%, в Латинска Америка достига 21%.

Въпреки спада в отделни градове се отчита увеличение на цените на хотелските стаи. Понякога понижението се дължи на валутни движения, понякога на това, че хората са решили да платят малко повече за по-висока категория, обяснява Рош. Разликата между цените на хотелите с 3, 4 и 5 звезди се стеснява през 2009 г., което означава, че туристите са имали възможност да получат по-луксозно настаняване по-евтино отпреди. От валутните колебания са спечелили някои дестинации като Лондон, който е привлякъл повече посетители благодарение на по-евтиния паунд.

Въпреки някои вероятни първи признаци на възстановяване на цените на стаите в Европа и САЩ през последното тримесечие на 2009 г., промоциите и изгодните сделки изглежда ще продължат още известно време, смята Рош. 2010 обещава да е още една отлична година за пътуващите, коментира той.

Индексът се съставя от извадка от данни от около 94 хил. хотела в над 16 хил. дестинации по света. Той се базира на резервациите, направени през сайта, и поради тази причина отразява реалните цени, заплащани от клиентите, а не рекламираните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още