IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банки се притесняват за 850 млн. евро кредити, дадени за молове в Букурещ

Средствата са били отпуснати за развитието на моловете в Букурещ през последните четири години

17:42 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банки се притесняват за 850 млн. евро кредити, дадени за молове в Букурещ

Осем банки са отпуснали финансиране на обща стойност от 850 млн. евро за моловете в Букурещ през последните четири години.

Последният от тези проекти - търговският център Sun Plaza, е финансиран от австрийските Erste и Vienna Insurance Group.

Германските Hypo Real Estate, Eurohypo и WestImmo, както и UniCredit-Tiriac - румънското подразделение на групата UniCredit, са с най-голяма експозиция към моловете в Букурещ, за чието изграждане са били необходими общо 850 млн. евро, сочи анализ на ZF.

Инвеститорите в молове използваха кредити, за да купят, да построят или да рефинансират развитието на търговски центрове – бизнес, който става все по-малко сигурен в период, в който потреблението продължава да отслабва, пише изданието.

Следователно това са и банките, които се опасяват най-много за бъдещото представяне на моловете в Букурещ – пазар с потребление на стойност 1,5 – 2 млрд. евро, което нарасна двойно през последните две години.

Как моловете се озоваха в позиция да са зависими от потреблението на отделните граждани, които финансираха сравнително малко през последните две години? Изплащането на стотиците милиони евро, отпуснати за моловете е пряко свързано с тази първа връзка във веригата клиент – наемател – собственик на мол – кредитор, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още