IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ипотечното кредитиране на Острова с рязък спад през януари

Общата стойност на ипотечните заеми, отпуснати от британските банки, падна до най-ниското си ниво от 2000 г. насам

14:46 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ипотечното кредитиране на Острова с рязък спад през януари

Броят на одобрените от британските банки ипотечни заеми е намалял повече от очакваното през януари, като пада до най-ниското си ниво за последните осем месеца. Това показва, че възстановяването на пазара на недвижими имоти в страната може да се забави, което потвърждава нестабилното състояние, в което се намира британската икономика.

През януари ипотечните кредитори във Великобритания са отпуснали 48 198 заема за покупката на жилищен имот. Това е най-нисък брой от юли 2009 г. насам, като данните се оказаха по-лоши от прогнозирания от икономистите спад на ипотечните заеми до 50 хил. Спрямо декември, когато техният брой е бил 58 223, се отчита понижение със 17%, предаде Bloomberg.

Данните показват още, че общата стойност на ипотечните заеми, отпуснати от британските банки, се е понижила до 10,2 млрд. паунда през януари, което е най-ниското ниво от 2000 г. Това може да се обясни с високата безработица в страната, която намалява възможността на домакинствата да теглят кредити и прави банките предпазливи в отпускането на заеми.

Данни на консултантската компания Hometrack показаха, че през февруари цените на жилищните имоти в страната се увеличават с 3% на месечна база. Един от най-големите ипотечни кредитори на Острова обаче – Nationwide Building Society, съобщи за спад в цените от 1% в сравнение с януари, което е първо понижение на цените за последните десет месеца.

Междувременно стана ясно, че фабричният сектор на Великобритания, който е източник на около 15% от брутния вътрешен продукт на страната, продължава да расте с бързи темпове. Това показа индексът на бизнес активността в производствения сектор, който остава на рекордното за последните 15 месеца ниво от 56,6 пункта за втори пореден месец през февруари.

Британската лира поевтинява силно с 2,4% срещу долара от началото на днешната валутна сесия и към 14:35 ч. българско време се разменя срещу 1,4897 долара. Това е най-ниското ниво за последните девет месеца, като от началото на тази година британската валута се е обезценила с близо 6% срещу долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още