IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИЕ „напълно изчезна от радара“ на инвеститорите в имоти

Настоящият период не е краят на опортюнистичните фондове, а само пауза за интереса към тях, смятат експерти

13:54 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИЕ „напълно изчезна от радара“ на инвеститорите в имоти

Пазарите на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) вече не са в топ 10 инвестиционни дестинации и напълно изчезнаха от радара на инвеститорите. Това е мнението на представители на международната асоциация на непубличните фондове за имоти INREV.

По време на семинар в Амстердам миналата седмица те потвърждават, че както инвеститорите, така и фонд мениджърите са се фокусирали единствено върху традиционните инвестиционни форми в сектора на имоти.

Наред с това забележим е и акцентът върху традиционните, развити, пазари като сегментът на офис площите във Великобритания и Франция са сред най-предпочитаните за инвеститорите.

Въпреки това настоящият период не бележи края на опортюнистичните фондове; интересът към тях само временно е изчезнал, смятат експерти.

От асоциацията са на мнение, че от растящо значение за бранша е прозрачността на дейността в сектора. С тази цел INREV занапред ще работи с по-голям фокус върху разработването на онлайн продукти, за да направи данните за сектора достъпни за по-широк кръг от потребители и да позволи изготвянето на онлайн анализи, пише Europe-RE.

Според участниците в семинара много инвеститори са влезли на пазара на върха на цикъла, направили са големи инвестиции и затова „са се опарили“. В резултат на това апетитът към риска в сектора се е понижил драстично.

Към момента около една трета от инвеститорите членове на INREV планират да увеличат инвестициите си в имоти, които те смятат за устойчиви и качествени като активи. Въпреки това наличността на такива активи е ограничена.

В тази връзка ако всички инвеститори се насочат към традиционни активи, то дефиницията за такива активи ще се разшири, докато второстепенни продукти също бъдат включени в нея.

От INREV също така отчитат факта, че е от съществено значение сегментът на непубличните инвестиционни фондове за имоти да синхронизира дейността си с правителствените изисквания, в противен случай неговата конкурентоспособност ще бъде подкопана от пазара на инвестиционните тръстове за имоти (REIT).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още